BANCI | Ultima Ora

Presedintele Basescu: Sistemul bancar romanesc depinde de finantarile de la bancile-mama

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-02 10:12

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că sistemul bancar românesc este solid, dar are nevoie să fie finanţat de băncile-mamă, liniile lor de creditare adresate economiei româneşti fiind esenţiale.

"În discuţiile de astăzi din Consiliu, principala problemă ridicată de noi a fost comportamentul sistemului bancar din România, pe care l-am declarat aşa cum e, unul solid, dar care are în continuare nevoie să fie finanţat de băncile-mamă", a spus Băsescu.

El a precizat că este esenţial pentru evoluţiile economiei ca băncile din România să continue să fie finanţate de băncile-mamă.

"Din acest punct de vedere, preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean Claude Trichet şi preşedintele Comisiei Europene au asigurat că la următorul ECOFIN se vor adopta măsuri în această direcţie şi punctul de vedere comun la sfârşitul sesiunii informale a fost că băncile subsidiare care îşi desfăşoară activitatea în ţările noi intrate şi au băncile-mamă în zona euro trebuie să fie susţinute în continuare", a mai spus şeful statului.

Preşedintele a reamintit că a ridicat această problemă în ultima vreme şi că o parte din bănci i-au trimis scrisori - ca şi guvernatorului BNR - prin care se notifica că finanţările nu vor fi întrerupte. "Acum câteva săptămâni am ridicat public această problemă şi parte din bănci mi-au transmis scrisori mie şi guvernatorului BNR că nu vor întrerupe finanţarea", a spus preşedintele.

Băsescu a spus că la reuniunea de la Bruxelles participanţii au subliniat nevoia solidarităţii în lupta împotriva efectelor crizei financiare şi că marii furnizori de resurse, în frunte cu Germania, au fost "pozitivi" în susţinerea ţărilor central şi sud-est europene, membre ale UE.

Din punctul de vedere al României s-a subliniat că "instrumentele puse la dispoziţie sunt adecvate", preşedintele adăugând că este esenţial ca guvernul şi instituţiile statului să acceseze sursele de finanţare, acest lucru fiind valabil şi pentru bănci.

Preşedintele a adăugat că la întâlnire s-a vorbit şi despre despre faptul că statele mari contributoare la FMI îşi vor mări contribuţiile la Fond, pentru ca acestea să fie puse la dispoziţia statelor în dificultate.

Băsescu a mai remarcat că că o situaţie comentată nu doar din statele din Est a fost aceea referitoare la abordările regionale ale agenţiilor de rating, care spun prea adesea că ţările est-europene sunt în dificultate "şi Ucraina, şi Belarus, şi Serbia, şi Slovacia", când de fapt statele membre UE au "în mod categoric un alt suport, care vine din solidaritatea pentru a depăşi criza".

Preşedintele a mai spus că, fiind o reuniune informală, aceasta nu s-a finalizat cu concluzii oficiale, dar că a plecat cu sentimentul că solidaritatea statelor membre ale UE funcţionează.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii