BANCI | Ultima Ora

Portugalia, salvata de FMI si UE

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-05-05 10:22

Portugalia a ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE) asupra unui program de salvare de 78 de miliarde de euro, cu o durată de trei ani, care acordă Lisabonei mai mult timp pentru atingerea ţintelor de deficit bugetar.

"Nu există programe de asistenţă socială care să nu pună condiţii", a declarat premierul demisionar Jose Socrates. El a precizat că programul convenit cu UE şi FMI acordă Portugaliei mai mult timp pentru atingerea obiectivelor de deficit bugetar decât a stabilit iniţial guvernul.

Planul este mai complex decât cel de 85 de miliarde de euro convenit pentru Irlanda sau decât cel de 110 miliarde de euro stabilit în luna mai a anului trecut pentru Grecia.

Portugalia se confruntă cu datorii ridicate ale sectorului public, probleme în sistemul bancar şi deficienţe structurale în economie, cu o piaţă a muncii rigidă şi un sistem de pensii costisitor.

"Ajutorul Portugaliei cu siguranţă că nu este îndeajuns de bun. Dacă ai în vedere programele destinate Greciei, Irlandei şi acum Portugaliei, niciunul dintre acestea nu rezolvă problemele fundamentale", a afirmat Greg Salvaggio, analist la Tempus Consulting.

Negocierile pentru acord, purtate cu Banca Centrală Europană, Comisia Europeană şi FMI, au durat trei săptămâni. Planul stabileşte la 5,9% din Produsul Intern Brut (PIB) ţinta de deficit bugetar pentru acest an, faţă de 4,6% din PIB cât se prevedea în planul de austeritate al Lisabonei. Pentru 2012 şi 2013, obiectivele au fost stabilite la 4,5% din PIB şi 3% din PIB.

Pachetul de ajutor include fonduri de până la 12 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar şi impune băncilor să-şi consolideze capitalul, potrivit unor surse oficiale apropiate situaţiei.

În Portugalia vor fi organizate pe 5 iunie alegeri parlamentare, după prăbuşirea guvernului în urma respingerii de către Parlament a unor măsuri de austeritate.

În aceaste condiţii, UE şi FMI au negociat programul destinat ajutării statului cu politicieni care speră să fie realeşi, iar actualul guvern va trebui să câştige sprijinul opoziţiei pentru ca acordul să fie adoptat.

Totodată, există riscul ca planul să nu fie agreat de toate ţările din zona euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii