BANCI | Ultima Ora

Platile cu cecul, biletul la ordin si cambia se vor putea face electronic

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-27 19:45

Guvernul a aprobat miercuri, printr-o ordonantã de urgentã, modificarea legii cecurilor, cambiilor si biletelor la ordin, astfel încât instrumentele de debit vor fi prelucrate automat în câteva luni, a declarat presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea, la The Money Channel.

“Primul ministru ne-a anuntat cã a aprobat printr-o ordonantã de urgentã ceea ce am solicitat, modificarea legii cecului, a cambiilor si a biletului la ordin", a spus presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC).

"Este o adaptare a legii la conditiile actuale, de prelucrare cu mijloace moderne a cecurilor, si probabil cã în câteva luni aceste instrumente de debit vor fi prelucrate automat", a precizat Ghetea, care este si presedinte al Asociatiei Române a Bãncilor (ARB).

Filele cec sunt singurele documente din circuitul bancar care se prelucreazã manual, cu un consum ridicat de hârtie si cu foarte multã muncã. Crearea lor cu ajutorul tehnologiei informatice va reduce cheltuielile bãncilor si comisioanele pe care le plãtesc clientii, a adãugat Ghetea.

"Centrala incidentelor de plãti, care acum e aproape în exclusivitate alimentatã de fraude comise cu cecurile, se va diminua ca volum", a mai spus presedintele CEC.

Carnetele de cec se emit atât pentru persoane fizice, cît si pentru persoane juridice, care le folosesc ca mijloc de platã în magazine, restaurante, hoteluri sau în alte situatii.

În România, carnetele de cecuri se folosesc foarte mult pentru plãtile din comertul cu ridicata, iar întreprinzãtorii le preferã pentru cã îsi vând marfa si acoperã creditul primit înainte ca cecul sã vinã la încasare, a explicat Ghetea.

Ordonanta de urgentã pentru modificarea si completarea Legii nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului de ordin, adoptatã miercuri de Guvern, are drept obiect reglementarea trunchierii (prezentãrii electronice la platã a cambiei si biletului de ordin), definirea mai clarã a cuprinsului semnãturilor de pe cambie si bilet la ordin, precum si c ompletãri sau modificãri minore ale legii pentru facilitarea trunchierii, care constau în eliminarea foii de prelungire (allonge) si eliminarea referirilor la verso-ul instrumentelor.

Ca urmare, legea reglementeazã posibilitatea de prezentare la platã a cambiei si biletului de ordin în formã electronicã, respectiv prezentarea imaginilor instrumentelor originale.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii