BANCI | Ultima Ora

Modul de calcul al dobanzii Libor ar putea fi modificat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-10 21:40

Ca urmare a presiunilor venite de la investitori si organismelor de reglementare, Asociatia bancherilor britanici (BBA) a anuntat, marti, cã vrea sã modifice modul de calcul a ratelor Libor (rata dobânzilor interbancare pe piata londonezã), transmite Reuters.

Rata Libor, care este calculatã utilizând datele colectate de la un numãr de bãnci de prim rang, este o ratã de referintã utilizatã pentru stabilirea dobânzilor pentru produse financiare în valoarea de aproximativ 350.000 de miliarde de dolari în întreaga lume. Recent aceastã ratã cu o vechime de 22 de ani a început sã fie criticatã pe mãsurã ce volatilitatea provocatã de criza creditului a ridicat semne de întrebare asupra corectitudinii modului în care este calculatã rat Libor.

’Libor a trecut testul timpului, a fost publicat în fiecare zi de lucru începând cu 1985 si este unul din cei mai transparenti indici din lume. Aceste modificãri vor consolida si mai mult BBA Libor si încrederea utilizatorilor sãi’, a declarat directorul general de la BBA, Angela Knight.

În ceea ce constituie cea mai amplã reformã a ratelor Libor din ultimul deceniu, BBA a propus mãrirea numãrului bãncilor care stabilesc ratele Libor. În plus bãncile care contribuie la stabilirea ratei Libor ar urma sã fie urmãrite cu si mai mare atentie, ceea ce înseamnã cã aceste bãnci vor trebui sã ofere justificatii pentru orice discrepantã între ratele lor. De asemenea, BBA solicitã extinderea numãrului de membru ai Exchange and Money Markets Committee, organismului independent care supervizeazã procesul de calcul al ratelor Libor.

Alte posibile modificãri, supuse consultãrii publice, se referã la introducerea unui al doilea proces de stabilire a ratelor pentru creditele în dolari dupã deschiderea pietelor financiare americane. În plus, BBA ar putea sã reconsidere politica de a dezvãlui fiecare cotã primitã de la bãnci, dupã ce analistii au apreciat cã pãstrarea secretului ar ajuta bãncile care stabilesc ratele Libor sã nu fie stigmatizate.

Ultima datã când BBA a revizuit sistemul de stabilire a ratelor Libor a fost în anul 1998, când deteriorarea credibilitãtii bãncilor japoneze a afectat ratele pe care acestea le furnizau penrtu stabilirea yen Libor. Atunci BBA a reactionat prin modificarea panelului de bãnci care contribuiau la stabilirea ratelor Libor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii