BANCI | Analiza

Mai multi romani au incredere in euro decat in leu

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-20 09:21

Mai mult de jumătate dintre români au foarte multă sau destul de multă încredere în băncile din România, în condiţiile în care cea mai mare parte, respectiv 29% din populaţie consideră depozitele bancare cel mai sigur plasament, arată un sondaj INSOMAR realizat pentru The Money Channel.

Dintre persoanele care au răspuns sondajului INSOMAR, 6% au spus că au foarte multă încredere în băncile din România, iar 47% au afirmat că au destul de multă încredere, în timp ce 32% dintre românii chestionaţi susţin că au destul de puţină încredere în instituţiile de credit. Sondajul mai arată că 14 procente din participanţi afirmă că au foarte puţină încredere în bănci, sau deloc.

Depozitele bancare sunt considerate cel mai sigur plasament al banilor de către 29% dintre persoanele intervievate, la mică distanţă situându-se investiţiile în imobiliare (26% dintre respondenţi).

O pondere importantă o au cei care se bazează pe banii ţinuţi în casă (16%), în timp ce un sfert dintre persoanele intervievate apreciază ca plasamente sigure cumpărarea de acţiuni, certificate de trezorerie şi alte bunuri de valoare.

Cea mai eficientă metodă de economisire este considerată investiţia în imobiliare, cred 38% dintre respondenţi, în timp ce achiziţia de alte bunuri de valoare şi depozitele în bănci sunt văzute ca metode eficiente de câte 16% dintre români.

Doar 6% din populaţie are încredere în randamentele acţiunilor, iar câte 7% dintre persoanele intervievate consideră că banii păstraţi acasă şi certificatele de trezorerie sunt şi cea mai eficientă metodă de economisire.

Jumătate dintre participanţii la sondaj au mai multă încredere în euro decât în leu

Aproape jumătate dintre cei chestionaţi (49%) au cea mai mare încredere în moneda europeană, în timp ce 40% mizează pe moneda naţională. Doar 3% dintre români, au cea mai mare încredere în dolar, în timp ce 7% spun că nu au încredere în nicio monedă.

Cei mai mulţi dintre români sunt conştienţi de existenţa crizei financiare internaţionale. Astfel, 86% dintre persoanele intervievate au spus că au auzit de criză, iar 44% spun că efectele crizei se vor resimţi în România la fel ca în celelate state europene.

Un sfert din populaţie crede că România va fi lovită mai puţin decât restul ţărilor europene, în timp ce 24% spun că efectele crizei se vor vedea mai puternic. Doar 6% dintre cei chestionaţi cred că România nu va suferi deloc în urma crizei financiare mondiale.

Comportamentul de economisire ar trebui să rămână neschimbat în contextul crizei financiare, cred 43% dintre români, 28% declarând că banii ar trebui depuşi la cele mai puternice şi sigure bănci, iar un sfert dintre români se bazează pe economiile în bănci în limita plafonului garantat de stat, de 50.000 de euro.

Un procent mic, de 4% dintre persoanele intervievate, crede că românii ar trebui să îşi scoată toţi banii din bănci sau alte plasamente.

Din cei aproape 30% dintre respondenţi care au spus că ar renunţa la economiile din bănci peste limita garantată de stat sau care susţin că ar trebui ca toţi banii să fie retraşi din bănci, aproape două treimi nu ştiu sau nu au vrut să răspundă la întrebarea "Ce ar trebui să faceţi cu acei bani?".

Chestionarul INSOMAR, realizat la comanda The Money Channel, a fost făcut în perioada 10-14 octombrie, pe un eşantion de 1243 de persoane, peste 18 ani, din 49 de oraşe şi 53 de sate, reprezentând 40 de judeţe şi municipiul Bucureşti. Eroarea maximă admisă pentru rezultatele obţinute, garantată cu o probabilitate de 95%, este de 3%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii