BURSA | Ultima Ora

Listarea la bursa a Fondului Proprietatea ar putea fi amanata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-30 10:21

Fondul Proprietatea avea la finele anului trecut active totale de 14,67 miliarde lei, în timp ce rezultatul brut preliminat înainte de deducerea provizionului pentru imobilizările financiare era de 249,6 milioane lei, fată de 72,2 milioane lei în 2006, însă societatea ar putea înregistra pierderi, pentru 2007, în cazul în care nu va rezolva unele probleme referitoare la actiuniile detinute la Nuclearelectrica si valoarea participatiei la Hidroelectrica, iar listarea la bursă ar putea fi amânată, în aceste conditii, cu cel putin doi ani.

Capitalurile proprii se cifrau la 14,32 miliarde lei.

Anul trecut, Fondul a raportat venituri totale de 284 milioane lei, reprezentând aproape exclusiv venituri financiare.

Astfel, veniturile financiare au totalizat 283,9 milioane lei, în crestere cu 250% fată de nivelul de 81 milioane lei în anul anterior. Cea mai mare pondere în încasări au avut-o veniturile din interese de participare, în valoare de 206 milioane lei, în timp ce 30,8 milioane lei au fost venituri din dobânzi.

Cheltuielile din exploatare ale Fondului Proprietatea s-au ridicat la 5,6 milioane lei, în scădere de la 6,8 milioane lei în 2006.

Situatiile financiare sunt preliminare si neauditate, au declarat, joi, într-o conferintă de presă, reprezentantii Fondului, citati de Mediafax.

Potrivit acestora, datele financiare nu au fost finalizate, iar Fondul nu va depune situatia financiară până la termenul final (29 mai, ultima zi de depunere a situatiilor la ANAF - n.r.), întrucât societatea a fost obligată să constituie provizioane de peste câteva sute de milioane de lei referitoare la unele probleme legate de participatia Fondului la Nuclearelectrica si valorea participatiei la Hidroelectrica.

Astfel, numai provizonul constituit pentru Nuclearelectrica se ridică la 380 milioane de lei, valoarea care ar face ca Fondul să treacă de pe profit la pierderi, în cazul în care nu va fi rezolvată situatia.

Directorul general al Fondului Proprietatea, Daniela Lulache, a declarat că problema referitoare la Nuclearelectrica a fost în mare parte rezolvată.

Potrivit directorului general, Fondul Proprietatea, în conformitate cu legea 247/2005, a primit un pachet de 20% din capitalul Nuclearelectrica, însă în perioada decembrie 2005-2006 au avut loc două majorări de capital, astfel că participatia Fondului a fost diminuată la 9%.

"Au fost aprobate două majorări de capital, însă actiunile au fost emise doar în beneficiul Ministerului Economiei. În 13 decembrie 2005, înainte cu câteva zile de înfiintarea Fondului, a fost aprobată o majorare de capital, care a fost implementată în februarie 2006. Apoi a urmat o altă majorare, prin care Nuclearelectrica a primit subventii de la stat", a spus Lulache.

Ea a mentionat că în primul caz situatia a fost "rezolvată", ceea ce reprezintă aproximativ 70% din provizionul de 380 milioane lei, adică circa 260 milioane lei, printr-o ordonantă de urgentă, proiect care urmează să intre în Guvern săptămâna viitoare, prin care participatia Fondului va ajunge la 17% din capitalul Nuclearelectrica.

"Astăzi (joi- n.r.) am reusit să clarificăm această situatie. Le-am explicat (reprezentantilor Nuclearelectrica si Ministerului Economiei si Finantelor - n.r.) că istoric această operatiune nu trebuie să se întâmple asa. Încă nu am reusit să-i convingem că si a doua majorare are acelasi regim", a precizat Lulache.

Ea a mentionat că Ministerul Economiei a initiat un proiect de ordonantă de urgentă, care a fost avizat de Ministerul Justitiei, urmând ca săptămâna viitoare să fie aprobat de Guvern.

În ceea ce priveste Hidroelectrica, oficialii Fondului au mentionat că valoarea companiei a scăzut semnificativ în perioada 2004-2007, cu aproximativ două miliarde de lei, în urma unei reevaluări care a avut loc în 2005.

"Hidroelectrica si-a finalizat astăzi (joi, n.r.) situatia financiară, astfel că nu am avut timpul necesar să întocmim datele financiare si să le depunem în termen. Ne asumăm amenda, întrucât am ales să depunem mai târziu situatiile financiare si Fondul să fie pe profit, decât să le înregistrăm la timp dar să fim pe pierderi", a mai spus Lulache.

La rândul său, presedintele Consiliului de Supraveghere, Giovanni Ravasio, a mentionat că Fondului Proprietatea va avea un rezultat net pozitiv.

"Sunt convins că avem un rezultat net pozitiv, dar nu va fi unul semnificativ întrucât trebuie să ne rezervăm aceste proviozioane", a spus Ravasio.

El a adăugat că a avea profit este un lucru esential si o conditie pentru listarea Fondului la Bursă.

Directorul general al societătii a adăugat că speră ca cele două probleme să fie rezolvate pe cale amiabilă, asa încât Fondul Proprietatea să obtină un profit net mai mare fată de cel din 2006, iar situatiile financiare să fie finalizate până la finele lunii iunie, iar în luna iulie să fie aprobate de către actionari.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim Împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii