BANCI | Ultima Ora

Legea pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit, amanata pana in 1 octombrie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-06-27 17:45

Legea care permite eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit incheiate de banci, la cererea Protectiei Consumatorilor, ce urma sa intre in vigoare din 1 iulie, a fost amanata cu inca 3 luni, pana la 1 octombrie 2013.

Este vorba de Legea 193/2000, in care au fost introduse noi articole care permit ANPC sa ceara unei instante ca, in cazul in care printr-o decizie judecatoreasca s-a descoperit o clauza abuziva intr-un contract de credit, respectiva clauza sa fie eliminata din toate contractele de acel gen.

Initial, legea urma sa intre in vigoare din 1 februarie, insa aplicarea acesteia a fost suspendata la cererea bancilor, sustinute de FMI si BNR, care estimeaza ca impactul asupra bancilor ar putea fi important, de 4,7 miliarde lei, afectand astfel stabilitatea sistemului bancar.

Pentru a se putea amana prevederile legii care permit eliminarea tuturor clauzelor abuzive, Guvernul a initiat o ordonanta de urgenta, OUG 4/2013, votata ieri de Camera Deputatilor.

In ultimul timp au existat insa decizii contradictorii ale instantelor de judecata cu privire la acelasi caz, unele dand dreptate bancilor (BCR si Volksbank avand cele mai multe procese), iar altele clientilor acestora.

Din acest motiv, bancherii si BNR au cerut recent ca toate procesele privind clauzele abuzive sa fie judecate doar de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a se ajunge la solutii unitare in aceste cazuri.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii