BANCI | Ultima Ora

Legea insolventei (falimentul) persoanelor fizice naste discordie intre BNR si Ministerul Justitiei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-07-03 11:40

Alexandru Paunescu, directorul directiei juridice din cadrul BNR, a declarat astazi, intr-un colocviu organizat de banca centrala pe tema insolventei, ca nu se impune si nu este oportuna adoptarea unei legi privind insolventa (falimentul) persoanelor fizice, in timp ce Florin Motiu, secretar de stat la Ministerul Justitiei, apreciaza necesitatea unei astfel de reglementari. Cu toate acestea, el a precizat ca falimentul persoanelor fizice nu va fi inclus in noul cod al insolventei ce urmeaza a fi adoptat de Parlament la finalul acestui an, din cauza opozitiei Fondului Monetar International (FMI).

Alexandru Paunescu, BNR: "În opinia mea, ar trebui să se pună mai mult accentul pe o informare completă asupra tuturor efectelor acestei proceduri a insolventei persoanelor fizice, pentru că, pe lângă avantajul suspendării executării silite asupra bunurilor persoanei fizice, există şi o serie întreagă de dezavantaje. Unul dintre cele mai importante elemente ale dreptului european privind insolvenţa consumatorului se referă la întocmirea planului de plată a creanţelor, care poate dura până la 5 ani de zile, iar sumele din plan pot fi purtătoare de dobânzi.

Tot în acest plan vor fi prevăzute bunurile mobile şi sau imobile care se vor vinde pentru acoperirea creanţelor sale. Cele mai multe jurisdicţii europene care au reglementat insolvenţa consumatorului au prevăzut şi posibilitatea ca prin plan să se prevadă şi restricţii suplimentare ca renunţarea la televizor, la cablu, la satelit, la computer, la concedii şi aşa mai departe.

O altă problemă este cea a fideiusorilor (cel care garantează pentru altul, obligându-se să-i plătească datoriile n.r.) care garantează creditele persoanelor juridice într-un procent foarte mare pe piaţa românească bancară. O altă problemă este cum ar putea fi executate aceste garanţii în caz de insolvenţă a garantului."

Din acest motiv, a adaugat Paunescu, “in opinia mea, reglementarea acestei instituţii, cel puţin pentru moment, nu se impune şi nu este oportună din motive legate de contextul financiar actual. Criza financiară încă dăinuie şi situaţia financiară a consumatorului şi a întregului spectru financiar este sensibilă.”

Opinia reprezentantului BNR nu este insa impartasita si de catre Florin Motiu, secretar de stat in Ministerul Justitiei, care considera ca opozitia fata de insolventa persoanelor fizice este nejustificata. Procedura insolventei persoanelor fizice ar trebui inclusa in noul cod, apreciaza el, dar deocamdata nu se poate face acest lucru, din cauza opozitiei FMI.

Florin Motiu: "Părerea mea este că trebuie să avem şi o asemenea reglementare, a insolvenţei persoanelor fizice. Opoziţia care există în acest moment în diferite medii, eu consider că este parţial nejustificată pentru că printr-o colaborare a tuturor instituţiilor şi organismelor implicate în procesul de reglementare s-ar putea ajunge la o reglementare bună şi eficientă şi-n această privinţă."

"Suntem printre puţinele state, cred că Ungaria nu mai are, însă, spre deosebire de România, Fondul Monetar Internaţional a impus Ungariei să adopte o asemenea reglementare, pe când nouă deocamdată ne-a stopat-o. Vom continua să susţinem necesitatea şi unei asemenea reglementări, dar în ideea în care ne propunem ca acest Cod să fie adoptat de Parlament, până la sfârşitul anului sau începutul anului viitor, probabil că această lege va fi adoptată separat, urmând ca pe viitor să fie inclusă în acest Cod", a adaugat el.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii