BANCI | Ultima Ora

JP Morgan cumpara Bear Stearns, grav afectat de criza creditelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-17 09:57

JPMorgan Chase & Co a anuntat cã va cumpãra rivalul Bear Stearns pentru o sumã de doar doi dolari pe actiune, pretul bãncii americane de investitii, aflatã în centrul crizei creditelor, ridicându-se astfel la numai 236 milioane dolari, informeazã Reuters.

Preluarea, care beneficiazã de sustinerea Federal Reserve, sistemul american de bãnci centrale, si a ministerului de finante, subliniazã riscurile cu care se confruntã momentan bãncile si companiile financiare americane, într-o perioadã în care criza ipotecarã americanã se adânceste.

Valoarea foarte redusã a ofertei - cu peste 90% sub pretul de închidere de vineri a titlurilor Bear Strearns - ridicã întrebãri despre valoarea realã a bãncilor de pe Wall Street.

La câteva minute dupã anunt, Fed a redus de urgentã rata de refinantare, cu care oferã bani direct bãncilor de pe Wall Street, însã aceastã decizie nu a reusit sã calmeze investitorii.

Dolarul s-a depreciat pânã la un nou nivel record fatã de euro iar bursele asiatice s-au prãbusit în deschidere.

Titlurile Bear Stearns au scãzut la 30,85 dolari pe actiune, evaluând întreaga companie la 3,5 miliarde dolari, dupã o scãdere de 46%. În ianuarie 2007, titlurile celei de-a cincea bãnci americane de investitii, cu peste 14.000 de angajati, au atins nivelul record de 171 dolari pe actiune.

"Faptul cã managementul Bear Stearns a acceptat o ofertã atât de redusã ridicã mari întrebãri privind situatia multor mari companii financiare", a declarat un analist al Solaris Asset Management din New York, Timothy Ghriskey.

"Principala îngrijorare actualã este valoarea realã a altor companii financiare în acest moment, având în vedere pretul foarte mic la care este preluat grupul Bear Stearns", a adãugat acesta.

Rezervele monetare ale Bear Stearns au fost epuizate de cãtre clientii care au început de joi sã îsi lichideze conturile, banca fiind nevoitã vineri sã cearã finantare de urgentã de la Fed si JP Morgan.

Alte costuri legate de aceastã preluare se vor ridica la peste 6 miliarde dolari.

Directorul financiar al JP Morgan, Michael Cavanaugh, a declarat cã Bear Stearns are o expunere de 16 miliarde dolari la valori mobiliare sustinute prin credite ipotecare si de 15 miliarde dolari la credite ipotecare cu grad redus de risc, la acestea adãugându-se si o expunere de douã miliarde dolari pe piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc.

JP Morgan a precizat cã aceastã tranzactie va fi finalizatã în urmãtoarele 90 de zile.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii