BANCI | Analiza

Isarescu: Romania ar putea sa aiba mai mult de castigat decat de pierdut din criza financiara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-04 21:44

România ar putea să aibă mai mult de câstigat decât de pierdut din criza financiară internatională, în conditiile în care aceasta ar contribui la temperarea ritmului de crestere a creditării si la restrângerea deficitului de cont curent, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Sunt tentat să afirm că impactul crizei financiare internationale asupra economiei românesti a fost mai degrabă unul pozitiv. În cazul în care criza persistă, riscul ar fi să se tempereze prea mult cresterea economică, însă, din ce am văzut până acum, nu sunt semne de încetinire", a spus Isărescu, la Forumul Financiar Central si Est-European.

Guvernatorul a precizat că principalii factori pe care îi urmăreste sunt calitatea portofoliului băncilor - care au fost tentate până în prezent să dea mai usor credite, având în vedere excesul de lichiditate - si sustenabilitatea cresterii economice, care a fost stimulată prea mult de majorarea cererii si nu de avansul productivitătii.

Criza financiară la nivel mondial a început în august 2007 si a fost generată de criza creditelor ipotecare cu risc ridicat (subprime) din Statele Unite. Efectul principal al crizei a fost reducerea accesului la lichidităti, ca urmare a lipsei de informatii asupra expunerilor jucătorilor pe active perdante.

Multe bănci mari, mai ales din Statele Unite si Europa, au afisat, de altfel, deprecieri masive de active după debutul crizei.

În ciuda crizei financiare la nivel mondial si a scumpirii creditului în lei, după majorarea cu 2,75 puncte procentuale a dobânzii de politică monetară a BNR, creditul neguvernamental a continuat să crească într-un ritm sustinut în România, cu rate anuale de peste 60% în primele luni ale acestui an, potrivit statisticilor băncii centrale.

Sperante, dar nu optimism, în privinta atingerii tintei de inflatie

Isărescu a spus că speră ca, în conditiile în care nu apar presiuni suplimentare dinspre cresterea salariilor, inflatia să se tempereze spre 6% la sfârsitul acestui an si să reintre în coridorul tintit de BNR până la finalul lui 2009.

"Nu sunt optimist în privinta inflatiei, dar cred că avem în continuare sanse de temperare până la 6% la sfârsitul anului si, dacă presiunile pe partea de salarii nu se accentuează, inflatia ar trebui să revină în coridorul tintit în 2009", a declarat Isărescu.

În ultimul raport trimestrial asupra inflatiei, prezentat la începutul lunii mai, BNR si-a revizuit în usoară urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 5,9% la 6%, în conditiile în care si-a fixat o tintă de inflatie de 3,8% plus sau minus 1% pentru decembrie 2008.

Pentru sfârsitul lui 2009, BNR a anuntat o tintă de inflatie de 3,5%, încadrată într-un culoar de plus/minus 1%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim Împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii