BANCI | Ultima Ora

Inmatricularile de masini noi au scazut cu 53,1% in ianuarie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-09 20:00

Înmatriculările de automobile noi au căzut cu 53,1% în ianuarie, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, la 13.815 unităţi, iar înregistrările de maşini second-hand de import au coborât cu 52,2% în perioada analizată, la 5.941 unităţi.

În ianuarie 2008 au intrat în circulaţie 29.499 autoturisme noi şi 12.439 unităţi second-hand de import, reiese din datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Înmatriculările totale de automobile, noi şi second-hand, au scăzut cu 52,8% în luna ianuarie a acestui an, de la 41.938 unităţi (în prima lună din 2008) la 19.756 maşini.

Datele referitoare la înmatriculările din prima lună a acestui an arată că piaţa maşinilor noi îşi contină declinul şi că intrările în circulaţie ale maşinilor rulate de import au trecut de la o creştere de aproape şase ori în decembrie la o scădere puternică.

Astfel, înmatriculările de automobile noi au coborât cu 26,7% în ianuarie, comparativ cu decembrie 2008, de la 18.854 unităţi la 13.815 autoturisme.

În cazul maşinilor second-hand de import înregistrările au scăzut de zece ori în ianuarie, comparativ cu ultima lună a anului trecut, de la 54.712 unităţi la 5.941 maşini.

Din cifrele aferente lunii ianuarie reiese că au început să intre în circulaţie din nou mai multe maşini noi decât rulate, chiar dacă volumele sunt considerabil mai reduse în comparaţie cu ianuarie 2008 sau cu alte luni ale anului trecut.

Scăderea înmatriculărilor de automobile noi are ca principale cauze criza financiară, care a condus la un acces mai dificil la credite şi la reţinerea consumatorilor în a cheltui, precum şi starea de aşteptare în care au intrat clienţii, până la începerea programului "Rabla" şi definitivarea sistemului de calcul al taxei pe poluare auto. Guvernul intenţionează să modifice taxa pe poluare auto în februarie.

În cazul maşinilor rulate, pe lângă prudenţa oamenilor în a-şi cheltui banii, scăderea se explică şi prin faptul că Guvernul Tăriceanu a triplat taxa auto pentru maşinile second-hand, începând cu 15 decembrie 2008. Astfel, persoanele care au cumpărat maşini second-hand din import au renunţat să le mai înmatriculeze după triplarea taxei. Este posibil însă ca înregistrările de automobile rulate să crească din nou, dacă modificarea taxei pe poluare auto, luată în calcul de noul guvern pentru luna februarie, ar micşora semnificativ cuantumurile pe care trebuie să le plătească în prezent posesorii care şi-au adus maşini din afara ţării.

Anul trecut, înmatriculările de autoturisme noi din România au scăzut cu 8,6%, la circa 285.500 de unităţi, în timp ce întrările în circulaţie ale maşinilor rulate din import au urcat cu aproximativ 150%, atingând un nivel record, de peste 300.000 de maşini.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii