BANCI | Ultima Ora

Inflatia ramane ridicata, la 6,89% pe an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-11 22:02

Preţurile de consum au crescut în februarie cu 0,88%, faţă de 1,24% în prima lună din 2009, dar rata anuală a inflaţiei a urcat de la 6,71% în ianuarie la 6,89%, evoluţie peste aşteptările analiştilor, în condiţiile unor scumpiri mai accentuate la medicamente, combustibili şi energie termică.

Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, spune ca pericolul inflationist inca se mentine in Romania.

În luna februarie faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,3%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 1,3%, iar tarifele serviciilor cu 1%.

Preţurile şi tarifele la mărfurile alimentare şi servicii au avut o dinamică sub cea din prima lună, când s-au majorat cu 0,7%, respectiv 3,3%, însă la produsele nealimentare scumpirile s-au accelerat de la 0,8% la 1,3%.

Influenţa principală în categoria mărfurilor nealimentare au avut-o medicamentele, cu preţuri în creştere cu 6,47%, urmate de conbustibili (3,29%) şi energie termică (2,31%).

Şi în sectorul serviciilor au continuat unele majorări de tarife, respectiv telefonie (1,51%), transport urban (1,69%), transport aerian (1,53%) şi poştă şi telecomunicaţii (1,24%).

Analiştii intervievaţi de MEDIAFAX estimau că inflaţia lunară a scăzut de la 1,24% în ianuarie la 0,5% în februarie, în timp ce rata anuală s-a redus de la 6,71% la 6,5%, în contextul stabilizării cursului valutar şi al temperării cererii interne.

Rata inflaţiei calculată fără preţurile la legume, fructe, ouă, combustibili şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate s-a cifrat 0,46%.

Deşi rata lunară a fost în coborâre, inflaţia anuală a crescut din cauza efectului de bază. În luna februarie 2008, rata inflaţiei s-a ridicat la 0,7%, în timp ce inflaţia anuală era de 7,97%.

Banca Naţională a României a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual, şi prognozează că indicatorul se va plasa la 4,5% în luna decembrie.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii