BANCI | Ultima Ora

Grecii s-au inteles sa faca un guvern de uniune nationala pentru salvarea tarii, cu un nou premier

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-11-07 09:22

Principalele două partide din Grecia au reuşit duminică seară să ajungă la un istoric acord politic, după un week-end plin de confruntări, în vederea formării unui guvern de uniune naţională pentru a încerca scoaterea ţării din criza datoriei, Georgios Papandreou luându-şi angajamentul să demisioneze.

Noul executiv va trebui 'să pună în aplicare' planul european anticriză decis la Bruxelles la sfârşitul lunii octombrie, după care va organiza alegeri anticipate, potrivit unui comunicat al preşedinţiei Republicii Elene difuzat după întâlnirea dintre liderul opoziţiei de dreapta, Antonis Samaras, şi premierul socialist Georgios Papandreou la reşedinţa preşedintelui republicii, Karolos Papoulias.

În timp ce Grecia luptă contra cronometru pentru a evita, la jumătatea lui decembrie, falimentul şi excluderea din zona euro, acordul politic, obţinut după o serioasă încleştare într-o ţară extrem de polarizată din punct de vedere politic, încheie un week-end al războiului nervilor între cei doi rivali politici, prin intermediul mass-media şi conducerii partidelor respective.

De asemenea, pune capăt unei acute crize politice care a condus la retragerea proiectului de referendum avansat de premier pentru a ratifica planul european anticriză, decis de ţările membre ale zonei euro, în noaptea de 26 spre 27 octombrie, la Bruxelles.

Papandreou dorea evitarea unui 'vid de putere' şi a condiţionat demisia sa de acordul privind un nou guvern, dar Samaras reclama exact opusul.

Niciun nume de viitor premier nu a fost avansat, astfel că ei se vor întâlni din nou luni pentru desemnarea acestuia şi a discuta despre componenţa viitorului guvern.

În lipsa unor surprize pe timpul nopţii, acordul permite ca Grecia să fie reprezentată luni la reuniunea Eurogrupului de către actualul ministru de finanţe şi vicepremier în exerciţiu, Evangelos Venizelos, şef al echipei de negociatori eleni cu începere de la jumătatea lui iunie.

'Ţara nu poate să piardă mai mult timp', declarase anterior purtătorul de cuvânt al guvernului, Ilias Mosialos, apreciind că în cazul unui acord viitorul guvern va putea fi învestit şi primi votul de încredere în termen de o săptămână.

Printre favoriţii citaţi de presă se află numele ministrului de finanţe, Evangélos Vénizélos, rival lipsit de noroc al premierului Papandreou, precum şi cel al consilierului prim-ministrului şi fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene în perioada 2002-2010, Lucas Papademos.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii