BANCI | Ultima Ora

FMI a aprobat noul acord cu Romania. "Acest ultim acord poate permite tarii sa iasa de sub sprijinul fondului", spune FMI

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-09-28 08:44

Fondul Monetar Internaţional a aprobat vineri un nou acord stand-by cu Romania, pentru o perioada de pe 24 de luni, în valoare de aproximativ 1,98 miliarde de euro (1,75 miliarde DST - Drepturi Speciale de Tragere), acord care ar putea aşeza ţara pe calea spre ieşirea de sub sprijinul Fondului, se arată într-un comunicat al FMI.

Fondul precizeaza ca autorităţile române au informat FMI că intenţionează să trateze acest acord drept unul preventiv, şi, în consecinţă, nu intenţionează să folosească banii.

Autorităţile de la Bucureşti au solicitat, de asemenea, sprijin financiar preventiv în valoare de două miliarde de euro şi din partea Comisiei Europene, precizează comunicatul postat pe site-ul FMI.

FMI consideră că economia românească este încă vulnerabilă la şocuri externe, incluzând volatilitatea fluxurilor de capital, iar agenda reformelor nu a fost încă finalizată.

'Noul acord va sprijini continuarea politicilor, va oferi o rezervă şi va accelera reformele destinate stimulării creşterii economice', a declarat directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik. Aceasta a adăugat că noul acord va aşeza România pe calea spre ieşirea de sub sprijinul Fondului.

Potrivit lui Shafik, direcţia actuală a politicilor monetare şi fiscale este una corectă. 'Autorităţile ar trebui lăudate pentru planurile lor de a reduce în continuare în ritm treptat deficitul bugetar în conformitate cu angajamentele asumate de România conform Pactului de stabilitate. Presiunile vizând revenirea asupra precedentelor reforme fiscale ar trebui combătute, iar reformele destinate eliminării arieratelor, prioritizării investiţiilor publice şi creşterii absorbţiei fondurilor europene ar trebui accelerate. De asemenea este nevoie de măsuri destinate creşterii bazei de impozitare, întăririi administraţiei fiscale şi reformării sistemului de sănătate', se precizează în documentul citat.

Potrivit FMI, reformele macro în sectoarele transporturilor şi energiei sunt importante pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri. De asemenea, liberalizarea preţurilor la energie, însoţită de măsuri de protejare a consumatorilor vulnerabili, ar trebui să continue.

'Angajamentul autorităţilor de a demara reforme întârziate în companiile de stat, inclusiv prin îmbunătăţirea guvernanţei şi creşterea gradului de implicare a sectorului privat este binevenit', precizează instituţia financiară internaţională.

În sectorul bancar, FMI pledează pentru accelerarea 'reparării' bilanţurilor contabile în condiţiile în care creditele neperformante continuă să crească.

'Sistemul bancar este bine capitalizat iar procesul de deleveraging al băncilor străine rămâne unul ordonat. Cu toate acestea, repararea bilanţurilor contabile trebuie accelerat în condiţiile în care creditele neperformante continuă să crească. Modificarea Codului insolvenţei şi adoptarea legislaţiei privind obligaţiunile ipotecare ar fi paşi importanţi în această direcţie. O altă prioritate este îmbunătăţirea guvernanţei la organismul de supraveghere al entităţilor financiare non-bancare pentru a-l aduce la standardele internaţionale', mai arată FMI.

Acesta este al treilea acord solicitat de România Fondului Monetar Internaţional, de la declanşarea crizei economice. Primul a fost încheiat în 2009, iar al doilea, de tip preventiv, în 2011.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii