BANCI | Ultima Ora

Firmele pot deduce TVA la achizitii auto in leasing, dar nu la masini personale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-04-10 12:26

Taxa pe valoare adăugată aplicată contractelor de leasing pentru achiziţii auto va fi în continuare dedusă, pentru vehicule utilitare, exceptate de la această facilitate fiind autoturismele folosite în interes personal de către managerii companiilor, potrivit ministrului Finanţelor.

"Înainte se spunea că nu se mai deduce TVA la leasing, dar se deduce. Nu vor fi aplicate (restricţiile de deducere - n.r.) pentru flotele auto de distribuţie, pentru agenţii de vânzări, pentru carele de reportaj, se referă practic la automobilele care sunt ale întreprinderilor, ale managerilor, care le folosesc în interes personal", a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

Un proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat, săptămâna trecută, de Ministerul Finanţelor prevedea că firmele nu vor mai putea deducetaxa pe valoare adaugată pentru achiziţiile de vehicule motorizate de până la 3,5 tone şi cu maxim nouă scaune, inclusiv al şoferului, prevederea aplicându-se şi clienţilor firmelor de leasing financiar.

De asemenea, TVA nu putea fi dedusă nici pentru cumpărarea de bunuri destinate vehiculelor, inclusiv carburanţi, lubrifianţi, piese de schimb sau componente pentru întreţinere, reparaţii sau modificări în regie proprie.

De la această prevedere erau exceptate vehiculele utilizate în scop comercial, în vederea vânzării şi cele pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi. În această categorie se mai înscriu vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, pentru închirierea către alte persoane, instruirea de şcolile de şoferi şi transmiterea utilizării în cadrul unui contract de leasing financiar sau operaţional.

Companiile de leasing aveau posibiltatea să deducă în continuare TVA la achiziţia unui vehicul de la furnizori, însă la refacturarea ratelor şi a dobânzii către client, cu TVA, aceştia nu-şi mai puteau deduce taxa pe valoare adăugată în cazul leasingului financiar.

Pentru leasingul operaţional, care nu presupune cumpărarea vehiculului de către client la finalul contractului, posibilitatea de deducere a TVA era limitată la 30% atât pentru ratele de leasing, cât şi pentru restul cheltuielilor legate de modificare, reparare sau întreţinere.

Reprezentanţii companiilor de profil au criticat propunerile, arătând că limitarea deducerii TVA în cazul leasingului operaţional echivalează cu falimentarea rapidă a acestui tip de activitate pe piaţa românească.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii