BANCI | Ultima Ora

Finantele au vandut doar o parte din certificatele de trezorerie, la o dobanda de 7%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-09-14 07:32

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discont scadente la 12 luni in valoare de 372,02 milioane lei (87,26 milioane euro), la un randament mediu de 7% pe an, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 1 miliard de lei. Bancile au depus cereri de cumparare de peste 1,8 miliarde lei.

La licitatia similara cu scadenta la 12 luni, din 12 august, Ministerul de Finante a atras 115,8 milioane lei, pentru care plateste un randament mediu de 7% pe an, potrivit BNR.

Ministerul a atras in august putin peste 3 miliarde de lei, sub valoarea programata de 4,6 miliarde de lei, si planuieste sa colecteze 4,6 miliarde lei prin titluri de stat in septembrie.

In ultimele luni, Finantele au respins o serie de licitatii sau au atras cu mult mai putin decat isi propusesera, deoarece nu au acceptat sa plateasca un randament mai mare de 7% pe an, in vreme ce guvernatorul BNR atragea atentia ca MFP se confrunta cu banci care nu mai vor sa cumpere titluri de stat la randamente mai mici de 7-8% pe an.

In trimestrul III, MFP are in vedere emisiuni cu o valoare totala estimativa cuprinsa intre 13 si 15 miliarde lei.

MFP anuntase anterior ca vrea sa atraga din piata locala intre 11 si 13 miliarde lei in al doilea trimestru al acestui an, dar nu a reusit sa scoata decat 8,06 miliarde lei, din cauza nivelului ridicat al randamentelor cerute de banci. In primul trimestru, MFP a atras de pe piata locala 12,71 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat initial.

In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008.

Totodata, in martie 2010, Romania a atras de pe piata externa 1 miliard de euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani, la o rata a cuponului de 5%. Randamentul pentru acestea a fost de 2,68 puncte procentuale peste mid-swap. Pretul a fost de 99,25% din valoarea nominala, iar randamentul de 5,18%.

Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 6,8% din produsul intern brut (PIB).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii