BANCI | Ultima Ora

Finantari europene nerambursabile pentru resurse umane

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: GhiseulBancar.ro
2008-02-15 17:08

Institutiile care vor să depună proiecte pentru dezvoltarea resurselor umane, finantate din Fondul Social European (FSE), pot completa, începând de vineri, cererile de finantare de pe pagina de internet www.fseromania.ro, urmând ca semnarea contractului să se facă în cel mult o lună de la depunere.

Ministerul Muncii a lansat, vineri, în prezenta comisarului european pentru ocupare, afaceri sociale si egalitatea de sanse, Vladimir Spidla, primele 16 linii de finantare pentru proiecte strategice în valoare de 177 de milioane de euro. Potrivit directorului general al Autoritătii de Management pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), Cristina Iova, solicitantii pot completa cererile online, pe pagina de internet www.fseromania.ro, în maximum trei ore si să-l trimită autoritătii. Iova a mai spus că de la înregistrarea cererii, contractul poate fi semnat în maximum o lună.

Celelate lansări de finantare urmeză să fie făcute publice în următoarele luni, cel mai probabil în aprilie, a mai spus Iova, care a adăugat că banii se vor acorda în maximum 45 de zile de la data depunerii deconturilor.

Comisarul european, Vladimir Spidla, a precizat că România s-a descurcat "foarte bine" în elaborarea Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) si că a colaborat "excelent" cu autoritătile de la Bucuresti. Reprezentantul UE a recunoscut, totodată, că eforturile trebuie cuntinuate, pentru că implementarea programului se întinde pe perioada 2007-2013. "Am creat barca, am îmbrăcat echipajul, l-am format, dar oceanul este în fata noastră", s-a exprimat plastic Spidla.

Oficialul UE a explicat că tinta României, în urma folosirii banilor din FSE, este de a ridica nivelul de calificare a somerilor si a angajatilor pentru a creste productivitatea muncii, de a incluse social grupurile defavorizate sau de a reforma sistemul educational, pentra armonizarea cu piata muncii. Spidla a enumerat si câtiva factori care sunt "cheia" reusitei absorbtiei banilor europeni, respectiv flexibilitatea regională, aderarea la proiecte transnationale si regionale sau parteneriatele între organizatiile neguvernamentale si serviciile comunitare.

Spidla a mai spus că, desi opinia publicului din România este că obtinerea de finantări europene este greoaie, autoritătile s-au străduit să simplifice cât mai mult procedurile, un exemplu în acest sens fiind metodologia de aplicare care se face intregral online.

Referitor la rata de obsorbtie în statele care au aderat la UE în 2004, Spidla a spus că nu există în acest moment o statistică, pentru că proiectele sunt încă în derulare, dar a precizat că s-au făcut progrese si că în cazul unor tări s-au înregistrat succese, în altele au fost si nerealizări. În cazul Cehiei, tara de origine a comisarului, oficialul a spus că a fost o surpriză plăcută, pentru că, dacă la început a existat o îngrijorare că banii nu vor fi absorbiti, executia a atins media, care este o obisnuintă în UE.

Ministrul muncii, Paul Păcuraru, a precizat că prin programele finantate prin PORDRU se vor dezvolta competentele profesionale a 1.650.000 de persoane si se urmăreste atingerea unui grad mai ridicat de participare pe piata muncii, pentru dezvoltarea unei economii competitive bazată pe cunoastere. Ministrul a apreciat că investitiile în resursa umană vor fi un succes dacă vor reusi să schimbe mentalităti si viziuni. O provocare, în opinia lui Păcuraru, este problema romă, pentru care trebuie o abordare pluridisciplinară si că va fi mult de muncit în România.

Prin POSDRU, aproximativ 4,253 miliarde de euro, din care peste 3,400 miliarde de euro reprezintă contributia de la FSE, vor putea fi accesate de viitori beneficiari, prin proiecte care să abordeze modernizarea sistemelor de educatie si formare profesională initială si continuă, promovarea învătării pe tot parcursul vietii, adaptabilitatea lucrătorilor si a întreprinderilor, modernizarea serviciului public de ocupare, promovarea măsurilor active de ocupare si incluziunea socială pentru grupurile vulnerabile.

Programul a fost elaborat de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitătii de Şanse, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, în parteneriat cu structuri ale administratiei publice centrale si locale, parteneri sociali si societatea civilă.

Comisia Europeană a aprobat, în luna iulie, cinci dintre cele sapte programe operationale, cele finantate din Fondul European pentru Dezvoltare Regională si din Fondul de Coeziune: regional, transporturi, mediu, asistentă tehnică si competitivitate economică. Cele două programe operationale finantate din Fondul Social European (resurse umane si dezvoltarea capacitătii administrative) au fost aprobate de CE la sfârsitul lunii noiembrie.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim Împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii