BANCI | Ultima Ora

Falimentul nu este o solutie viabila in conditii de criza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-04-21 12:47

In actualele condiţii de piaţă, falimentul nu este o soluţie viabilă. "Este mai bine şi pentru creditor, deoarece şi pe piaţa falimentului situaţia este la fel de rea ca pe piaţa generală. Dacă nu vinzi nimic în piaţă nici în piaţa falimentului nu vinzi nimic, deşi preţurile ar trebui să fie mai bune şi mai atractive. Vă pot spune că avem un indicator foarte clar care arată scăderea valorii activelor valorificate. Încă nu avem statistica pe anul trecut (2008 - n.r.), însă ştim statistica pe un an înainte, când valoarea activelor valorificate s-a apropiat de jumătate de miliard de euro. În momentul de faţă suntem destul de departe", a declarat Arin Stănescu, presedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR).

Numărul dosarelor de faliment şi lichidare aflate pe rol la sfârşitul anului 2008 a crescut cu 35,86%, respectiv cu 21,66%, faţă de cel înregistrat în 2007, în timp ce numărul dosarelor de reorganizare a scăzut cu 17,52%, potrivit datelor UNPIR eliberate la solicitarea NewsIn.

Astfel, din cele 30.289 de dosare de insolvenţă aflate pe rolul instanţelor de judecată la data de 31 decembrie 2008, 13.258 erau dosare de faliment (+ 35,86% faţă de 9.758 înregistrate la finele lui 2007), 13.865 erau dosare de lichidare (+ 21,66% faţă de 11.396 înregistrate la finele lui 2007) şi numai 405 erau dosare de reorganizare (- 17,52% faţă de 491, cât erau înregistrate la finele lui 2007), potrivit datelor Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR).

Potrivit preşedintelui UNPIR, avocatul Arin Stănescu, în România este foarte greu să reorganizezi o societate, în primul rând din cauză că finanţarea pentru continuarea activităţii se acordă foarte greu, dar şi pentru că firmele aflate în reorganizare sunt marginalizate atunci când vine vorba să participe la licitaţii privind achiziţiile publice.

"În Uniunea Europeană, înainte de criză, dar şi acum, existau fonduri specializate care interveneau în astfel de situaţii. Chiar şi băncile, care se aflau deja cu credite în societatea respectivă, erau de multe ori de acord să se dea un nou împrumut societăţii dacă se considera că există şanse. În România acest lucru nu există, cu atât mai mult acum. (...) Mai e o problemă care trebuie rezolvată. Legea achiziţiilor publice spune că o astfel de societate poate fi eligibilă, dar poate fi respinsă, chiar dacă se ştie că este un plan de reorganizare. Cum se poate redresa o astfel de societate când cel care face achiziţia publică spune <>?", a declarat pentru NewsIn, Arin Stănescu.

Potrivit acestuia, sistemul nostru juridic e foarte bun din punct de vedere al falimentului, dar nu reuşeşte în partea de reorganizare. "Sperăm că o să iasă o nouă lege care se află în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, unde s-au făcut unele propuneri de amendare şi urmează ca şi Guvernul să fie de acord. Se numeşte Legea privind salvgardarea întreprinderilor. Este o lege extrem de importantă, mai ales într-o astfel de perioadă de criză", a adăugat Arin Stănescu.

Preşedinte UNPIR consideră că această iniţiativă va da o şansă mai bună redresării societăţilor aflate în insolvenţă, deoarece va introduce o procedură de mediere între debitor şi creditor fără a mai implica instanţa de judecată.

Numărul dosarelor noi de insolvenţă a crescut, în primul trimestru al acestui an, cu 50% faţă de perioada similară din 2008, ajungând la aproximativ 5.000, iar până la sfârşitul anului ar putea depăşi 20.000.

Potrivit datelor puse la dispoziţie de UNPIR, în luna ianuarie, numărul dosarelor de insolvenţă a crescut cu 68,63%, faţă de ianuarie 2008, în luna februarie numărul acestora s-a majorat cu 35,63 de procente, iar în luna martie, comparativ cu perioada similară a anului trecut, numărul dosarelor a înregistrat o creştere de 51,69%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii