BANCI | Ultima Ora

Emil Boc a fost desemnat de presedintele Basescu ca nou premier insarcinat cu formarea Guvernului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-15 12:44

Emil Boc a fost desemnat de preşedintele Traian Băsescu ca nou premier īnsărcinat cu formarea Guvernului. Boc ar putea deveni, dacă va fi īnvestit de Parlament, cel mai tānăr premier, la doar 42 de ani şi după doar opt ani de politică.

Cunoscut ca un susţinător al preşedintelui Traian Băsescu, Emil Boc este primarul municipiului Cluj-Napoca şi preşedinte al Partidului Democrat Liberal (PDL). Īnainte de alegerile din 30 noiembrie, Boc declara că va demisiona de la conducerea PDL dacă partidul nu va ajunge la guvernare.

Născut la 6 iunie 1966, īn localitatea Răchitele din judeţul Cluj, a absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie (1991) şi cea de Drept (1995) din Cluj-Napoca, obţinānd titlul de Doctor īn ştiinte politice şi filosofie politică īn 2000. Este avocat īn Baroul Cluj din 1996. S-a afirmat īn zona universitară, īn prezent fiind conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică şi la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii clujene. Este membru al Asociaţiei Americane de Ştiinţe Politice şi al Societăţii Romāne de Ştiinţe Politice. Este căsătorit şi are două fete.

Deputat PD, īn 2000

Profesia de jurist şi-a pus amprenta asupra prestaţiei sale politice, el impresionānd īncă de la primele apariţii publice prin claritate şi concreteţe. Īn anul 2000 devine preşedinte al Biroului Permanent Judeţean al PD Cluj. Īn urma alegerilor parlamentare din 26 noiembrie 2000, este ales deputat din partea PD īn circumscripţia electorală nr. 13 Cluj. Īn 2001 devine vicepreşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. La 24 octombrie 2003, este ales īn funcţia de preşedinte executiv al PD. Īn acelaşi an, īn decembrie, este ales lider al grupului PD din Camera Deputaţilor.

După alegerea sa ca deputat īn 2000, īn circumscripţia electorală nr. 13 Cluj, Emil Boc a fost, īn perioada guvernării PSD, 2001-2004, unul dintre deputaţii cei mai activi şi principalii critici ai social-democraţilor. Īn ultimul an al legislaturii, proiectele legislative iniţiate şi promovate de el, alături de alţi colegi democraţi, au devenit legi, printre acestea aflāndu-se cea a alegerilor autorităţilor administraţiei publice locale, a Camerei şi Senatului sau a preşedintelui Romāniei. După ce a cāştigat Primăria Cluj-Napoca, Boc a renunţat la mandatul de deputat, īn iulie 2004.

Primar de Cluj

La alegerile locale din 2004, după o confruntare cu Ioan Rus, a cāştigat primăria Clujului, cu 56,26% faţă de procentul de 43,74 obţinut de Rus, īn al doilea tur. Īn primul tur, avantajul a fost de partea social-dmocratului Ioan Rus, care a obţinut 40,17% din voturi, cu aproape 10 procente mai mult decāt Boc - 33,12%. Boc a reuşit să-l elimine din cursă pe contracandidatul Gheorghe Funar (PRM), care deţinuse mandatul de primar al Clujului vreme de 12 ani.

La jumătatea mandatului său de primar, 57% dintre clujeni se declarau īnsă nemulţumiţi de ritmul īn care primăria le-a rezolvat problemele, una din cauze fiind desele călătorii ale primarului la Bucureşti, potrivit unui sondaj din martie - aprilie 2006 făcut de Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai".
Īn 2008 a fost reales īn funcţia de primar al Clujului, cu 76,2% din voturi.

Preşedinte PD

Consacrarea politică a venit după preluarea mandatului de preşedinte al PD, după ce Traian Băsescu a devenit şeful statului īn urma alegerilor din 2004. Īn perioada 2004-2005, a fost preşedinte interimar al PD, pānă la alegerea sa īn iunie 2005 ca preşedinte al Pdemocraţilor. Īn aceeaşi lună, doctrina social-democrată a partidului a fost schimbată cu cea populară, promovată de Boc. PD īncepea astfel demersurile de aderaer la PPE, finalizate ulterior.

Identitatea lui Boc a fost afectată de ancorarea la discursul impus de fostul lider al democraţilor, Traian Băsescu. Pe parcursul carierei sale politice, Boc a fost acuzat īn repetate rānduri atāt de adversarii săi politici, cāt şi de o anumită parte a presei, că ar fi un politician fără personalitate, o portavoce a preşedintelui Traian Băsescu.

Īn ultimii doi ani, Boc a fost acuzat c㠄īl ia īn braţe pe Băsescu”, expresia aparţināndu-i fostului preşedinte Ion Iliescu, īn februarie 2007. Boc īi acuzase pe Iliescu şi Emil Constantinescu că s-au complăcut „īn apa călduţă a complicităţii cu corupţia”. Liderul PD a făcut comparaţie īntre actualul preşedinte şi ceilalţi doi foşti şefi de stat, vorbind despre Băsescu ca despre un preşedinte care spune lucrurilor pe nume, spre deosebire de ceilalţi foşti preşedinţi. Şi Constantinescu a reacţionat la acuzele lui Boc, afirmānd că declaraţia lui este „o atitudine slugarnică”, de susţinere a unui preşedinte „implicat īn grave fapte de corupţie”.

Boc a fost catalogat drept "surogat de lider", "figurant mărunt", "etern purtător de servietă", "băiatul de mingi al lui Traian Băsescu", acuzaţii ale Acţiunii Populare īn iunie 2007, după ce preşedintele viitorului PDL declara că polul PNL-PNŢCD-AP nu ar avea credibilitate din cauza liderilor săi.

La rāndul lui, Boc i-a criticat īn mod constant pe liberali şi opozanţii preşedintelui Băsescu. Īn iunie 2006, a criticat propunerea liberalilor de retragere a trupelor romāne din Irak, făcută prin intermediul fostului ministru al apărării Teodor Atanasiu, pe care a catalogat-o ca fiind o dovadă de iresponsabilite şi o gafă politică care afectează credibilitatea Romāniei. După īnlăturarea PD de la guvernare, īn aprilie 2007, Boc a caracterizat noul guvern Tăriceanu drept cel mai slab din istoria Romāniei , considerāndu-l simbolul neprofesionalismului şi al deturnării voinţei electoratului Alianţei din 2004. Cu o zi īnainte guvernul Tăriceanu II fusese validat de Parlament cu 303 voturi pentru şi 27 īmpotrivă, iar la depunerea jurămāntului, noul Cabinet a fost comparat de preşedintele Traian Băsescu cu un Consiliu de administraţie.

Acuzat de presiuni asupra mass-media locale

Numele său a fost legat de cazul “Gazeta”, după ce, īn 10 iulie 2006, a fost acuzat de deputatul PSD Victor Ponta că ar fi recurs la presiuni politice pentru ca primarul pedist din Rāmnicu Vālcea, Mircea Gutău, acuzat de luare de mită, să fie cercetat īn libertate de DNA. Ponta a susţinut că a fost īntarziată deliberat luarea unei decizii de către justiţie īn privinţa primarului astfel īncāt viceprimarul din localitate, implicat şi el īn acest caz, să-si asume singur responsabilitatea. Īn replică, Boc i-a cerut lui Ponta să retracteze afirmaţiile făcute, īn caz contrar īl va da īn judecată. Cāteva luni mai tārziu, īn 11 iulie 2006, Boc a anunţat că īl va da īn judecată pe Ponta din cauza declaraţiilor referitoare la arestarea viceprimarului PD din Rm.Vālcea. Boc a spus că va cere daune morale pentru prejudicierea imaginii publice, īn valoare de un miliard de lei vechi, pe care īi va utiliza īn scopuri caritabile. După arestarea preventivă a lui Gutău, īn iulie 2006, Boc declara că acesta va fi exclus din PD.
După o jumătate de an, Boc a fost audiat īn ianuarie 2007 ca martor īn dosarul deschis membrilor trustului media „Gazeta” din Cluj, trimişi īn judecată pentru şantaj şi asociere la un grup infracţional. Īn acest dosar, numele lui Boc apare fie pomenit de alte persoane, fie īn transcrierea unei convorbiri telefonice īntre primarul de la Cluj şi preşedintele trustului, Liviu Man. O interceptare telefonică a DIICOT arată că Liviu Man, l-a sunat pe Emil Boc īn ianuarie 2006, să īl īntrebe dacă poate să īi trimită prin SMS un număr de cerere pe care a depus-o pentru a obţine o aprobare din partea municipalitaţii. Boc a pretins că menţinerea īn dosarul penal a stenogramei convorbirii sale i-ar fi adus "grave prejudicii de imagine".

Averea

Potrivit declaraţiei de avere de la demisa sa din Parlament, din 1 iulie 2004, publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, Emil Boc are, din 1995. De asemenea, avea 4 depozite īn banca īn valoare de 4000 euro şi 18500 RON.

Patru ani mai tārziu, potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca din 13 iunie 2008, Boc avea un apartament şi un autoturism Peugeot achiziţionat īn leasing. El a vāndut īn martie 2007 Dacia Solenza pe care o avea contra sumei de 4.500 euro. Are şase depozite deschise īn perioada 1998-2008 īn valoare totală de 163.000 RON, 11.000 euro şi 2.449 dolari la BCR, Banca Transilvania, BRD, Banc Post, ING. Deţine şi un card la BCR, ING şi Banc Post īn valoare de 36.000 de RON. Īn 2007 a īncasat un salariu de 68.871 RON de la Primăria Cluj-Napoca şi 45.519 RON de la Universitatea Babeş-Bolyai. Soţia sa, Oana Boc, a īncasat suma de 17.297 RO de la aceeaşi universitate.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim Ʈmprumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii