BANCI | Ultima Ora

Dexia acorda un imprumut municipiului Suceava

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-16 15:01

Astăzi, Municipiul Suceava a semnat un contract de împrumut în valoare de 50 milioane de lei cu rambursare în următorii 23 ani, se arata intr-un comunicat de presa.

Împrumutul este format din linie de credit de tip“bridge loan” cu plafon de 50 milioane lei, pe o perioada de 3 ani, refinantat prin emisiune de obligatiuni municipale pe piata internă de capital în valoare de maxim 50 milioane lei cu o maturitate de 20 ani.

Sistemul de finantare este flexibil, astfel pe perioada de tragere nu se vor rambursa rate de capital iar dobânzile vor fi calculate si plătite doar pentru sumele utilizate pentru realizarea obiectivelor, urmând ca atunci când tragerile vor atinge plafonul de 50 milioane lei să se faca refinantarea prin emisiune de obligatiuni de aceeasi valoare. Linia de credit „bridge loan” si obligatiunile vor avea o dobândă variabilă calculată în functie de ROBOR la 6 luni la care se va adăuga o marjă. După trecerea la Euro, dobânda variabilă este calculată în functie de EURIBOR la 6 luni.

Mecanismul financiar integrat a fost elaborat si structurat de consilierul financiar al municipiului, compania VMB Partners SA.

În urma procesului de selectie a fost desemnată câstigătoare oferta consortiului format din Dexia Kommunalkredit Bank AG – BT Securities SA, această ofertă fiind cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.

Împrumutul va finanta si cofinanta proiecte de interes local ce contribuie semnificativ la îmbunătătirea infrastructurii.

Declaratia Domnului Ion Lungu, Primarul Municipiului Suceava:
„Considerăm importantă contractarea unui astfel de împrumut de către municipiul Suceava, întrucât prin intermediul acestuia se vor finanta si cofinanta noi obiective de investitii ce vor contribui la îmbunătătirea mediului socio-economic al municipiului. Investitiile în infrastructură sunt motorul dezvoltării sociale si economice, ele contribuind semnificativ atât la valorificarea potentialului turistic existent cât si la crearea unui mediu de afaceri atractiv. Dorim să încurajăm si să sustinem un mediu cu standarde sociale, culturale si economice ridicate, în care rata investitiilor să fie în continuă crestere.

Printre obiectivele ce vor fi finantate din acest împrumut se numară: modernizarea sistemului de termoficare în municipiul Suceava, reabilitarea si optimizarea sistemelor de alimentare cu apă si canalizare, finalizarea blocurilor din Ansamblul de locuinte Obcini, extinderea retelelor de gaze naturale, modernizarea infrastructurii Cartierului DN 29, Burdujeni si alte investitii ce vizează dezvoltarea infrastructurii.

Dorim ca prin această implicare proactivă si transparentă să mentinem încrederea mediului de afaceri în autoritătile locale si să atragem cât mai multe investitii.

Accesând aceste metode inovative de finantare se va diminua efortul financiar pe care municipiul trebuie să-l facă pentru atingerea standardelor comunitare, asigurându-se simultan un grad de indatorare redus în viitor.

Vreau să multumesc tuturor grupurilor financiare pentru ofertele făcute si pentru încrederea acordată potentialului de dezvoltare al Municipiului Suceava.”

Declaratia Domnului Valentin Miron, Managing partner VMB Partners SA:
„Acest împrumut a fost structurat în concordantă cu necesitatea investitională si potentialul de rambursare a municipiului astfel încat, costurile implicate de capitalul atras să fie reduse. Structura împrumutului a fost optimizată utilizând o linie de finantare de tip “bridge loan” în valoare de 50 mil. lei si emisiune de obligatiuni pe piata primară de capital în valoare de 50 mil. lei destinată rambursării liniei de finantare “bridge loan”.

Obligatiunile municipale vor fi emise de către municipiul Suceava pe piata internă de capital si vor veni în întâmpinarea necesarului de plasament atât al fondurilor din sistemul de pensii private din România cât si al altor investitori si fonduri de investitii.
Competitia între comunităti pentru atragerea investitiilor si a fondurilor europene este în continuă crestere. Prin accesarea acestui tip de finantare proiectele aflate pe lista de investitii vor fi finalizate în avans, iar de acest lucru va beneficia intreaga comunitate locală. Investitia odată finalizată va aduce beneficii mai devreme pentru comunitate si va permite totodată o mai bună esalonare în timp a cheltuielilor de capital.

Prin faptul că populatia poate cumpăra obligatiuni se creează o co-interesare a cetătenilor în finalizarea proiectelor de interes local si deschide calea unei comunicări directe între locuitori si administratia locală.

VMB Partners SA este lider al pietei financiare românesti în domeniul structurării emisiunilor de obligatiuni, fiind initiatorul acestui instrument de finantare în România de după 1989. Compania a asigurat până în acest moment asistenta pentru peste 40 de finantări si re-finantări prin emisiuni de obligatiuni municipale si/sau credite cu o valoare de peste un miliard lei si maturităti de până la 23 de ani.”

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim Împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii