BANCI | Analiza

Deficitul de cont curent va scadea de la 14% din PIB in 2008 la 8,8 - 12% in 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-29 20:11

Deficitul de cont curent se va ajusta de la 13 - 14,1% din PIB în 2008 la 8,8 - 12% din PIB anul viitor, dar şi investiţiile străine directe vor înregistra un declin semnificativ de la peste nouă miliarde de euro la 5-7 miliarde euro, potrivit estimărilor analiştilor economici.

Economiştii intervievaţi de MEDIAFAX consideră că deficitul de cont curent a început să se reducă uşor în acest an, ca procent din Produsul Intern Brut (PIB), şi previzionează că ajustarea va continua mult mai puternic în 2009.

Totuşi, majoritatea economiştilor anticipează şi reducerea semnificativă a investiţiilor străine directe la 5 - 7 miliarde de euro, ceea ce ar putea îngreuna finanţarea deficitului extern.

Vlad Muscalu, economist la ING, anticipează reducerea semnificativă a deficitului de cont curent, de la 14,1% din PIB în 2008 la 8,8% din PIB anul viitor, în contextul unei corecţii a deficitului comercial, dar şi al intrărilor de fonduri europene.

El a precizat că "o parte" din deficitul extern va fi finanţat anul viitor, întrucât ajustarea dezechilibrului va fi mai mare decât scăderea investiţiilor străine directe de la circa 9,5 miliarde euro în acest an, la 5,5 miliarde euro în 2009.

Şi Radu Crăciun, director de investiţii la Interamerican Fond de Pensii, estimează pentru anul viitor o scădere bruscă a deficitului de cont de curent, cu trei-patru puncte procentuale, până la un nivel de 9,5-10% din PIB.

"Un leu mai slab va încuraja corecţia începută deja în 2008", a precizat Crăciun, care anticipează că presiunile în sensul deprecierii monedei naţionale ar putea să continue anul viitor.

Totuşi, el previzionează menţinerea sau chiar majorarea contribuţiei investiţiilor străine directe la acoperirea deficitului de cont curent, având în vedere că "celelalte categorii sunt în suferinţă".

"Deficitul se va finanţa într-un fel sau altul. E posibil ca leul să se deprecieze pentru ca deficitul commercial să scadă. Nu cred că este vreo divinitate care să ne ajute", a încheiat Crăciun.

De asemenea, economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, anticipează o corecţie a deficitului de cont curent, de la aproximativ 14% din PIB în 2008, chiar până la 10,7% din PIB anul viitor.

Dumitru a precizat că pentru 2009 există două scenarii posibile, respectiv ajustarea "graduală" a deficitului de cont curent sau o corecţie "brutală, dacă nu se restabileşte încrederea investitorilor".

În privinţa investiţiilor străine directe, economistul este mai pesimist, previzionând reducerea acestora la circa cinci miliarde de euro, ceea ce va acoperi doar peste 30% din deficitul de cont curent estimat la 15 miliarde de euro.

La polul opus al estimărilor se situează economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, care anticipează că deficitul de cont curent se va ajusta treptat anul viitor, respectiv cu cel puţin un punct procentual, "într-un scenariu neutru".

"Deficitul de cont curent se va situa în 2008 la aproximativ 13-13,5%. Adică deficitul se va plasa în jur de 12% din PIB în 2009, în funcţie de nivelul care va fi înregistrat anul acesta", a precizat Anghel.

Totuşi, el apreciază că, dacă deficitul de cont curent nu va mai putea fi finanţat, atunci acesta se va corecta abrupt, cu trei-patru puncte procentuale.

"Acesta ar fi o scădere extrem de dureroasă pentru economie, întrucât reducerile puternice nu sunt sustenabile. Totuşi, în general e posibil să obţinem finanţare, dar va fi mai greu de găsit", a continuat economistul-şef al BCR.

Anghel este cel mai optimist dintre economiştii intervievaţi în privinţa investiţiilor străine directe, anticipând că acestea vor scădea de la circa 9,1 miliarde euro în 2008, la 6-7 miliarde de euro anul viitor, situându-se astfel în apropiere de valoarea din 2007.

Cătălina Constantinescu, economist la Royal Bank of Scotland (RBS) România, se aşteaptă ca deficitul de cont curent să se plaseze în jurul a 13,5% din PIB în 2008, dar estimează o reducere mai bruscă a acestuia anul viitor, la circa 11% din PIB, în contextul în care "corecţia va fi acompaniată şi de încetinirea creşterii economice".

Ea apreciază că este foarte important ca România să atragă resurse de la UE, care să compenseze eventualele ieşiri de valută, şi că investiţiile străine directe se vor reduce de la peste nouă miliarde de euro în 2008 la 6,5 miliarde euro anul viitor.

Mai multe instituţii internaţionale şi principalele agenţii de evaluare financiară au atras în mai multe rânduri atenţia că deficitul de cont curent al României este ridicat şi că există posibilitatea ca statul să se confrunte cu probleme legate de finanţarea dezechilibrului din cauza crizei internaţionale.

Deficitul de cont curent al României a crescut de la 10,156 miliarde de euro, respectiv 10,4% din PIB în 2006, la 17,1 miliarde euro, sau 14,1% din PIB anul trecut, potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

Anul trecut, România a atras investiţii străine de şapte miliarde de euro.

După primele zece luni din 2008, deficitul de cont curent a crescut cu 10,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 14,437 miliarde de euro, fiind acoperit în proporţie de 56,5% prin investiţii străine directe, care au totalizat 8,157 miliarde euro.

Programul de guvernare al PDL-PSD ia în calcul reducerea deficitului de cont curent la 13,3% din PIB în 2008, la 10,5% din PIB anul viitor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii