ECONOMIE | Analize economice

Deficitul contului curent, cu 18,5% mai mic decât anul trecut. Minusul cronic pe segmentul de bunuri, majorat cu 8%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-10-20 19:21

Contul curent al balanței de plăți a consemnat pe primele opt luni din 2020, un deficit de 5.789 milioane euro, cu 18,5% mai mic față de aceeași perioadă a anului anterior.

Deficitul pe segmentul de bunuri s-a majorat cu 8% (de la -10,97 miliarde euro la -11,83 miliarde euro) dar a fost acoperit parțial de o creștere similară a soldului pozitiv pe partea de servicii (de la +5,41 miliarde euro la 5,84 miliarde euro). Rezultatul cumulat pe segmentul combinat de bunuri şi servicii a fost o creștere cu 8% a rezultatului negativ net, până la aproape șase miliarde euro.

Soldul tradițional pozitiv la serviciile de transport s-a diminuat cu 12% iar cel de la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor cu 18%). Pe fondul restricțiilor de deplasare, gradul de acoperire pe sectorul de turism (venituri faţă de cheltuieli de profil) a fost de numai 46%. Per total, minusul rezultat pe acest segmentul serviciilor a depășit pragul de un milliard de euro, dar s-a diminuat cu 32% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Îmbunătățirea soldului balanșei comerciale a venit preponderent din diminuarea mai redusă (-8%) a intrărilor pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare - investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii - şi alte venituri primare - impozite, subvenții -), față de scăderea de -23% a ieșirilor. La aceasta s-a adăugat avansul considerabil al rezultatului pozitiv net (+91%) la veniturile secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate.

Investițiile directe ale nerezidenților pe primele opt luni din 2020 au însumat doar 1.396 milioane euro, adică 68% mai puțin față de cele 4.364 milioane euro consemnate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 994 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă de 402 milioane euro. Datoria externă totală a ajuns în august 2020 la peste 116 miliarde euro și a avansat cu mai mult de zece miliarde de euro peste cea consemnată la finele anului trecut.

 

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung a fost de 17%, sub nivelul de 19,3% consemnat pentru 2019. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a fost de 5,8 luni, peste cele 4,5 luni consemnate la finele anului precedent (datele pe 2019 au fost revizuite).

Relevant pentru ameliorarea stabilității macroeconomice, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală, s-a situat la 79,5%, peste nivelurile înregistrate în perioada 2017 – 2019.

Taguri: Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) raportat la aceeași lună din anul precedent a consemnat un avans al vânzărilor de 10,3% brut, valoarea ajustată cu sezonalitatea fiind ceva mai mare (+10,7%), conform datelor publicate de detalii

România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB

România s-a situat la mijlocul anului curent pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 51,1%, țara noastră se poziționează ceva mai bine decât Polonia detalii

România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus

România a păstrat în luna septembrie 2024 prima poziție în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În pofida unei scăderi semnificative (-0,5 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul prețurilor (4,8% detalii

Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an

Exporturile României au fost în august 2024 de 6,55 miliarde euro (-7,5% față de aceeași lună a anului anterior și cea mai mică valoare din ultimele 12 luni), în timp ce importurile s-au situat la valoarea de 9,43 miliarde euro (-3%), potrivit datelor detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii