ECONOMIE | Statistici BNR

Deficitul contului curent, -0,39% din PIB după prima lună a anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-03-20 08:19

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în ianuarie 2024 un deficit de 1.358 milioane euro, în creștere cu 79% față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR.

Totuși, rezultatul înseamnă doar -0,39% din PIB estimat, sub media lunară necesară pentru limitarea la proiecția de -6,9% din PIB anunțată recent de Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

Deficitul s-a redus semnificativ pe segmentul de bunuri, până sub pragul de 2 miliarde euro lunar. Totodată, spre deosebire de evoluțiile din anul trecut, s-a diminuat semnificativ excedentul pe partea de servicii. La acestea s-au adăugat minusul considerabil pe segmentul de venituri primare (inexistent în urmă cu 12 luni), în timp ce plusul de la cele secundare s-a diminuat cu circa trei cincimi.

Pe segmentul combinat de bunuri şi servicii s-a consemnat o creștere cu circa 14% a deficitului extern (de la -908 milioane euro la -1.031 milioane euro). Reducerea cu 11% a deficitului pe partea de bunuri (de la -2,15 miliarde euro până la -1,92 miliarde euro) a fost însoțită de un declin (îngrijorător) de 28% al soldului pozitiv la servicii (de la +1,24 miliarde euro la +0,89 miliarde euro).

Seviciile de telecomunicații, informatice și informaționale au avut a doua cea mai mare contribuție pozitivă (+465 milioane euro, în scădere cu 8% față de aceeași lună din 2023), după serviciile de transport (+478 milioane euro, adică 8% în plus). Totodată, s-a îmbunătățit marginal soldul la rezultatul net la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (+1,6%). Deficitul din turism a crescut până la -451 milioane euro, aproape de două ori și jumătate mai mult față de ianuarie 2023.

Soldul pe segmentul de venituri primare a fost negativ (-376 milioane euro), în condițiile unei scăderi cu 18% a intrărilor. Sumele intrate pe partea de venituri secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, s-au diminuat și ele cu 13%, în timp ce ieșirile au păstrat un nivel similar iar soldul pozitiv s-a redus la doar 49 milioane euro.

Investițiile străine, aproape la același nivel

Investițiile directe ale nerezidenților în ianuarie 2024 au totalizat 583 milioane euro, sumă cu puțin mai mică față de cele 596 milioane euro consemnate în aceeași perioadă a anului anterior. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 697 milioane euro, în timp ce creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de -114 milioane euro.

Datoria externă totală a ajuns, la finele lui ianuarie 2024, la peste 173 miliarde euro, sumă cu 4,3 miliarde euro mai mare decât la finele anului trecut. Avansul cu 232 milioane euro consemnat în ianuarie pe segmentul datoriei pe termen scurt a fost însoțită de o creștere cu 4,08 miliarde euro a datoriei pe termen mediu și lung în prima lună a anului (95% din majorarea soldului total).

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la finele lunii ianuarie 2024 a fost de numai 11,2%, cu mult sub nivelul de 17,4% consemnat în anul 2023. Totodată, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a urcat la 6,3 luni, peste nivelul de 5,6 luni consemnat la finele anului precedent.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) a crescut față de luna decembrie 2023 și a ajuns la 99,9%. Acest indicator critic s-a situat peste valorile din anii anteriori, ceea ce semnifică o bună reziliență la șocuri externe.

 

Taguri: statistici economice  statistici BNR  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Statistici BNRDeficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele patru luni din 2024 un deficit de circa 6,6 miliarde euro, semnificativ mai mare (+27%) față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. Rezultatul detalii

Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primul trimestru din 2024 un deficit de aproape patru miliarde euro, marginal mai mai mic (-0,5%) față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. Rezultatul detalii

Deficitul contului curent după primele două luni, mai mare cu 25%

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele două luni din 2024 un deficit de 2,7 miliarde euro, în creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. Rezultatul înseamnă detalii

Deficitul contului curent, -0,39% din PIB după prima lună a anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în ianuarie 2024 un deficit de 1.358 milioane euro, în creștere cu 79% față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. Totuși, rezultatul înseamnă detalii

  

Ultimele Comentarii