ECONOMIE | Statistici BNR

Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-06-17 06:32

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele patru luni din 2024 un deficit de circa 6,6 miliarde euro, semnificativ mai mare (+27%) față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR.

Rezultatul înseamnă -1,86% din PIB estimat, ceea ce se încadrează în proiecția de -7% din PIB anunțată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

Deficitul s-a mărit cu ceva mai mult de 5% pe segmentul de bunuri. Însă, spre deosebire de evoluțiile din anul trecut, s-a diminuat semnificativ excedentul pe partea de servicii. La acestea s-a adăugat minusul crescut pe segmentul de venituri primare, contracarat doar parțial de majorarea soldul pozitiv la venituri secundare.

Pe segmentul combinat de bunuri şi servicii s-a consemnat o creștere cu aproximativ 30% a deficitului extern (de la -3.679 milioane euro la -4.794 milioane euro). Creșterea, concentrată pe luna aprilie (după doar +0,1% la finele T1), a deficitului pe partea de bunuri (de la -8,59 miliarde euro până la -9,05 miliarde euro) a fost însoțită de un declin de -13% al soldului pozitiv la servicii (de la +4,91 miliarde euro la +4,26 miliarde euro).

Serviciile de telecomunicații, informatice și informaționale au avut cea mai mare contribuție pozitivă (+1,95 miliarde euro, deși în scădere cu -4,5%), peste serviciile de transport (+1,85 miliarde euro, nivel cu 5,5% mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut). Totodată, s-a diminuat cu -8,4% soldul pozitiv la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor. Deficitul din turism a crescut până la -1,36 miliarde euro, fiind cu 35% mai mare față de primele patru luni din 2023.

Soldul pe segmentul de venituri primare a fost negativ (-2,74 miliarde euro), în condițiile unei creșteri cu 16% a ieșirilor. Pe partea de venituri secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, rezultatul pozitiv a urcat de la +433 milioane euro la +954 milioane euro, după ce intrările s-au majorat cu 29%, cu mult peste avansul ieșirilor (+7%).

Investițiile străine, mai mari cu o treime

Investițiile directe ale nerezidenților în primele patru luni din 2024 au totalizat 3.230 milioane euro, sumă cam cu o treime mai mare față de cele 2.408 milioane euro consemnate în aceeași perioadă a anului anterior. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 3.014 milioane euro, în timp ce creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 216 milioane euro.

Datoria externă totală a scăzut semnificativ în aprilie 2024, până la aproape 172 miliarde euro, sumă cu circa 6 miliarde euro mai mică decât la finele T1 2024. Scăderea cu 3,24 miliarde euro consemnată de la începutul anului pe segmentul datoriei pe termen scurt a fost însoțită de o creștere cu 5,04 miliarde euro a datoriei pe termen mediu și lung în prima treime a anului.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la finele lunii aprilie 2024 a fost de 16,9%, marginal peste nivelul de 16,7% consemnat la sfârșitul anului 2023. Totodată, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a fost de 6 luni, peste nivelul de 5,6 luni consemnat la finele anului precedent.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) a crescut din nou față de luna anterioară și a ajuns la 109,1% (de la 102,6% anterior). Acest indicator critic se situează mult peste valorile din anii precedenți, ceea ce semnifică o bună reziliență la șocuri externe.

Taguri: statistici economice  statistici BNR  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Statistici BNRDeficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele patru luni din 2024 un deficit de circa 6,6 miliarde euro, semnificativ mai mare (+27%) față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. Rezultatul detalii

Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primul trimestru din 2024 un deficit de aproape patru miliarde euro, marginal mai mai mic (-0,5%) față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. Rezultatul detalii

Deficitul contului curent după primele două luni, mai mare cu 25%

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele două luni din 2024 un deficit de 2,7 miliarde euro, în creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. Rezultatul înseamnă detalii

Deficitul contului curent, -0,39% din PIB după prima lună a anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în ianuarie 2024 un deficit de 1.358 milioane euro, în creștere cu 79% față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. Totuși, rezultatul înseamnă detalii

  

Ultimele Comentarii