BANCI | Ultima Ora

Deficitul bugetar a explodat in noiembrie 2008, ajungand la 4 miliarde euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-16 12:15

Bugetul general consolidat a înregistrat, în primele 11 luni ale anului trecut, un deficit de 14,84 miliarde lei (4 miliarde euro), sumă care echivalează cu 2,94% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru 2008, de 505 miliarde lei, arată datele publicate, joi, de Ministerul Finanţelor Publice.

După primele zece luni, bugetul consolidat înregistrase un deficit de 8,11 miliarde lei, sumă care echivala cu 1,61% din PIB-ul estimat.

Cifrele arată că, doar pentru luna noiembrie, statul a înregistrat un deficit de 6,7 miliarde lei (1,8 miliarde euro), în condiţiile prăbuşirii veniturilor la buget, după scăderea activităţii economice. Astfel, bugetul general consolidat a avut încasări de doar 10,9 miliarde lei în noiembrie, în condiţiile în care cheltuielile au însumat 17,6 miliarde lei.

Însă valoarea PIB-ului la care raportează Finanţele deficitul bugetar, de 505 miliarde lei, a fost estimată de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) la o creştere economică de 9,1%, iar ultimele prognoze guvernamentale indică un avans al PIB de doar 7,9%, după reducerea activităţii din ultimul trimestru, astfel încât valoarea finală a PIB-ului ar putea fi mai mică, iar raportul dintre deficitul bugetar şi PIB - mai mare.

Cifrele publicate joi de Finanţe confirmă informaţiile publicate în exclusivitate de NewsIn, şi confirmate mai apoi de fostul ministrul Varujan Vosganian, potrivit cărora deficitul bugetar a ajuns după primele 11 luni ale anului trecut la circa 3% din PIB.

Potrivit datelor publicate joi de Finanţe, veniturile la bugetul consolidat au fost în primele 11 luni din 2008 de 146,8 miliarde lei (39,9 miliarde euro), echivalent cu 29,1% din PIB-ul estimat, iar cheltuielile au ajuns la 161,6 miliarde lei (43,9 miliarde euro) - sau 32% din PIB.

Deficitul provine în cea mai mare parte din bugetul de stat, care a înregistrat un dezechilibru între încasări şi cheltuieli de 13,7 miliarde lei. Astfel, la bugetul de stat, veniturile au fost de 58,6 miliarde lei în intervalul ianuarie-noiembrie 2008, în timp de cheltuielile au ajuns la 72,3 miliarde lei.

Însă luna noiembrie a adus şi bugetul asigurărilor sociale de stat - excedentar până în octombrie - pe deficit, cu un minus de 604,4 milioane lei, faţă de un excedent de 61,2 milioane lei după primele zece luni din 2008.

Rambursările de credite externe acordate ministerelor au avut de asemenea o contribuţie semnificativă la adâncirea deficitului bugetului consolidat, valoarea acestora fiind de 1,9 miliarde lei.

O altă contribuţie importantă la adâncirea deficitului bugetului consolidat a venit din partea bugetului Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADN), care a înregistrat cheltuieli mai mari cu aproape 896,2 milioane lei decât veniturile în primele 11 luni ale acestui an, din partea bugetului activităţilor finanţate integral din venituri proprii - 63,8 milioane lei - şi din partea bugetului Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cu un minus de 149,4 milioane lei, potrivit datelor publicate de MFP.

Bugetul general centralizat al bugetelor locale a rămas deficitar şi în noiembrie, cu un dezechilibru de 1,43 miliarde lei, după ce se menţinuse excedentar în primele şase luni.

Excedente au fost înregistrate de fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (80,9 milioane lei) şi de bugetul asigurărilor pentru şomaj (557,4 milioane lei).

Ultimele estimări ale Finanţelor arată că, pentru întregul an 2008, deficitul bugetar a fost de circa 4,5% din PIB, după fluxul de numerar, şi de 5,21% din PIB după standardul european ESA95.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii