BANCI | Ultima Ora

De sarbatori e periculos sa falosesti internetul

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-22 17:55

Sezonul cumpărăturilor de Crăciun şi Anul Nou poate pune în pericol cumpărătorii online, această perioadă fiind una de maxim interes şi pentru infractorii din mediul online, potrivit informaţiilor emise luni de compania pentru soluţii de securitate Gecad Net.

Potrivit companiei, reducerile şi promoţiile la diverse produse sunt un prilej potrivit pentru autorii de malware să determine utilizatorii să acceseze linkuri care conduc către site-uri maliţioase şi să introducă în aceste pagini date cu caracter personal. Informaţiile sunt colectate de către infractori cu scopul de a obţinere fonduri prin utilizarea lor.

De asemenea, şi mesajele de ajutorare a victimelor unor tragedii pot fi utilizate de către infractori pentru a atrage utilizatorii să doneze pe site-uri care nu sunt legitime. De obicei, spammerii trimit mesaje cu linkuri către astfel de site-uri aşteptând ca utilizatorii generoşi să le acceseze şi să doneze.

„Există însă şi site-uri absolut legitime de donaţii unde poţi să îţi foloseşti cardul în siguranţă. Aş recomanda un plus de atenţie mai ales la linkurile primite prin email sau mesagerie instant”, a declarat CTO la Gecad Net, Alexandru Molodoi.

Totodată, felicitarea electronică este deseori folosită de spammeri şi de către autorii de malware pentru a determina utilizatorii să acceseze linkuri care duc către site-uri infectate sau pentru a colecta adrese de e-mail. La acest tip de atac se apelează îndeosebi de sărbători când utilizatorii sunt obişnuiţi să primească felicitări electronice.

„Este posibil chiar ca un mesaj de la o persoană cunoscută să fie periculos şi este, de asemenea, posibil ca mesajul primit în email să apară ca provenind de la o persoană cunoscută, dar să nu fi fost trimis de pe adresa acesteia de email”, a adaugat Molodoi.

O altă metodă folosită de hackeri în timpul sezonului de cumpărături sunt sondajele false care promit utilizatorilor vouchere-cadou în schimbul completării de formulare online.

Tot în această perioadă, utilizatorii sunt expuşi unui număr crescut de incidente phishing. Mesajele sunt trimise prin email de către iniţiatorii atacului, cu scopul de a determina utilizatorii să intre pe anumite site-uri care imită perfect pagini de Internet banking sau paginile unor companii de renume. Aceştia sunt invitaţi să complezete formulare online în care li se solicită datele personale, inclusiv cele care ţin de identitatea lor sau de conturile bancare.

Perioada cadourilor este propice şi pentru apariţia de mesaje false care par să provină din partea unei companii de curierat, mesaje prin care utilizatorului îi sunt transmise date legate de potenţialele comenzi pe care le-a efectuat pe Internet. Cumpărătorii online care îşi aşteaptă produsele comandate sunt ţintele perfecte pentru aceste mesaje.

Potrivit studiului, facturile false trimise prin email, care pretind că destinatarul a efectuat o anumită comandă online sunt şi ele mesaje malware prin care infractorii încearcă să intre în posesia datelor personale ale utilizatorilor mizând foarte mult pe curiozitatea acestora. Deschiderea acestui gen de mesaje conduce în majoritatea cazurilor la infectarea calculatorului personal.

„Singurele recomandări pe care le putem face utilizatorilor de calculatoare cu acces la Internet şi email este să evite pe cât posibil să urmeze link-urile din mesajele nesolicitate primite, fie că sunt de la persoane cunoscute sau necunoscute. Recomandăm, de asemenea, utilizarea unor soluţii de securitate care să acopere o gamă cat mai largă de riscuri (viruşi, troieni, viermi, spyware, phishing, spam etc.) şi care, bineînţeles să nu afecteze semnificativ performanţele de lucru”, a concluzionat Molodoi.

Specialiştii în securitate IT de la Trend Micro avertizează utilizatorii care folosesc Internetul în aceste săptămâni, să fie foarte atenţi la diferitele ameninţări informatice precum viruşii, troienii, incidentele de tip phishing dar şi numeroasele modalităţi prin care se încearcă furtul de identitate.

Gecad Net este o companie specializată în comercializarea şi implementarea aplicaţiilor software, furnizează opţiuni adecvate de licenţiere, servicii IT integrate, servicii de website sau aplicaţie web şi asigură soluţii profesionale de securitate IT sub brandul propriu Sentinet. Gecad Net are în prezent peste 1200 de clienţi în domenii precum telecomunicaţiile, sectorul financiar-bancar, cel al construcţiilor, energiei, petrolului şi gazelor şi altele.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii