BANCI | Analiza

Cum arata forma finala a OUG 50

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-12-23 18:25

Băncile vor calcula ratele variabile la credite exclusiv ca sumă între indicele de referinţă (ROBOR, EURIBOR, LIBOR sau referinţa BNR) şi o marjă fixă şi nu vor putea insera în contracte altfel de formule matematice pentru determinarea dobânzii, potrivit legii pentru adoptarea ordonanţei 50/2010.

Articolul 37, litera a), din OUG 50/2010 a fost modificat printr-un amendament întrucât textul iniţial permitea interpretări diverse şi are următorul cuprins "dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă EURIBOR/ROBOR/LIBOR, la o anumită perioadă sau din rata dobânzii de referinţă a BNR, în funcţie de valuta creditului, la care creditorul adaugă o anumită marjă, fixă pe toată perioada derulării contractului".

Mai mult, deputatul PNL Daniel Chiţoiu a solicitat ca la litera d) a articolului 37 să se înlocuiască sintagma "formula" cu "modul de calcul al" pentru a nu se crea confuzie, în sensul de inserare în contract a unei formule matematice, iar acest amendament a fost aprobat de plenul Camerei Deputaţilor.

" Modul de calcul al dobânzii trebuie indicat în mod expres în contract, cu precizarea periodicităţii şi/sau a condiţiilor în care survine modificarea ratei dobânzii variabile, atât în sensul majorării, cât şi în cel al reducerii acesteia ", potrivit literei d) a articolului 37.

Deputaţii au decis şi abrogarea literei b) a articolului 37, potrivit căreia marja dobânzii putea fi modificată doar ca urmare a modificărilor legislative care impun în mod expres acest lucru, cu scopul de a nu se majora nejustificat dobânzile odată cu apariţia actului normativ.

Un alt amendament important a fost adoptat tot la litera c) a articolului 37 şi prevede că băncile vor putea să reducă voluntar marja la credite sau să aplice un nivel mai redus al indicelui de referinţă pe parcursul derulării contractului dar, ulterior, să şi revină la condiţiile iniţiale convenite.

"În acord cu politica comercială a fiecărei instituţii de credit, creditorul poate reduce marja şi/sau aplica un nivel mai redus al indicelui de referinţă, acesta având dreptul ca, pe parcursul derulării contractului, să revină la valoarea marjei menţionate în contract la data încheierii acestuia şi/sau la nivelul real al indicelui de referinţă", potrivit literei c) a articolului 37.

Deputaţii au mai decis că persoanele fizice au dreptul să aleagă modalitatea de rambursare a creditului, respectiv prin rate egale sau prin rate descrescătoare.

În prezent, în primele luni de rambursare rata dobânzii reprezintă 90% din rata lunară şi s-a ajuns ca la un credit de 50.000 euro, cu o rata lunară de 550 euro/luna, după 5 ani în care consumatorul a plătit 33.000 euro să constate că soldul creditului sau a scăzut doar cu 3.000 euro şi că mai are de rambursat 47.000 euro, se arată în motivarea amendamentului.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii