BANCI | Ultima Ora

Cum a reusit BNR sa "marite" micuta banca falimentara Romanian International Bank (RIB) cu grupul polonez Getin Noble Bank: Actionarul (american) a venit si mi-a spus: domnu' Cinteza, luati-o!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-12-05 10:19

BNR a aprobat ieri tranzactia prin care banca poloneză Getin Noble Bank a preluat Romanian International Bank (RIB), a declarat astazi Nicolae Cinteza, seful supravegherii din cadrul BNR. El a povestit cum micuta banca detinuta de un american a ajuns aproape de faliment dupa ce a ascuns sub pres creditele neperformante.

"Am stat linistiti cu banca (RIB) raporteaza indicatori foarte buni, dar intre timp neperformanta era acoperita cu surse atrase de la populatie, iar dupa o jumatate de an vine si ne spune: imi pare rau, dar nu am ce sa mai fac, nu mai pot sa sustin banca. Credeti-ma ca lucrul acesta s-a intamplat. Deci am avut surpriza ca acum 2 luni, ca unul din actionari (americanul Daniel Roberts, casatorit cu o romanca, de care a divortat ulterior n.r.) sa vina si sa spuna: Domnu' Cinteza, imi pare rau, dar nu mai pot sa sustin banca. Luati-o! Va dati seama ca am fost pus intr-o situatie foarte delicata. Noroc ca intre timp, cu efortul lui, al nostru si cu multe altele, s-a vandut. Tranzactia s-a incheiat ieri, ieri s-a facut transferul de actiuni si grupul polonez Getin Noble, incepand de ieri este actionar cu drepturi depline in Romanian International Bank (RIB), a si virat ceea ce trebuia virat ca banca sa intre in limitele de prudenta, iar problema s-a rezolvat. Daca am intampina o astfel de problema cu o banca mai mare, nu cu una micuta, ca asta, care e o picatura intr-un ocean, sa ascunda neperfromanta si sa ne trezim peste o jumatate de an ca vine presedintele si spune ca-i pare rau ca nu mai poate sustine banca, inseamna ca trebuie sa aduca si funie si sapun", a spus Cinteza, la Forumul Bancar Roman.

"Am avut probleme cu capacitatea actionarului de a intelege ca banca lui nu mai valoreaza acum cat in 2008. Aici a fost greutatea in a vinde bancuta asta mica, RIB. Au fost anii trecuti o sumedenie de oferte, chiar si de pe plan local, a fost o oferta la un moment dat de realizare a unei fuziuni. Insa au tinut sus nivelul de pret iar cand am vazut ca se ingroasa gluma, am zis sa avem ceva de rezerva, iar rezerva a fost modificarea Ordonantei 99: daca nu iesea tranzactia, suspendam dreptul de vot al actionarului si bagam Fondul de Garantare ca si actionar in piata. Suma era de vreo 5-6 ori mai mica decat daca am fi bagat banca in faliment", a adaugat Cinteza.

Grupul financiar polonez a testat piata romaneasca de anul trecut, cand a lansat Noble Markets, o platforma online de tranzactii speculative pe piata forex, care nu s-a bucurat de prea mare succes.

Getin Holding a mai făcut si alte achizitii in strainatate. Luna trecuta a cumparat cu 4,9 milioane dolari Banca pentru micile afaceri din Belarus.

Getin Holding, care este controlat de omul de afaceri polonez Leszek Czarnecki, a precizat in comunicat ca tranzactia este conditionată de aprobarea BNR.

"România este o piaţă promiţătoare cu un potenţila ridicat de dezvoltare a sectorului bancar", a declarat Rafał Juszczak, preşedintele Consiliului de Administraţie al Getin Holding, în comunicatul publicat anterior de grup.

"Ca grup, avem un model de business deja testat, ideal pentru pieţe din Europa Centrală şi de Est. Vrem să repetăm succesele în România. Scopul nostru este să construim o instituţie financiară stabilă, să creăm valoare pentru acţionari", se mai arata in comunicat.

Banca-problema a BNR

Romanian International Bank, detinuta de americanul Daniel Roberts si fosta sotie, Florina Roberts, fiecare cu cate 44,7% din actiuni, devenise banca-problema a BNR, intrucat a suferit in ultimii ani pierderi care i-au afectat serios solvabilitatea, aceasta coborand aproape de minimul legal de 8% si cu mult sub bariera prudentiala de 10% impusa de BNR unui numar de banci riscante.

Astfel ca, in lipsa unor resurse pentru noi majorari de capital sau a gasirii unui cumparator, banca era foarte aproape de a deveni prima banca-punte (bridge bank) care urma a fi salvata de BNR conform noii legislatii.

Iata insa ca RIB si-a gasit, in final, un cumparator, si nu oricine, ci un grup financiar polonez in expansiune puternica in zona.

Cine este Noble Bank

Getin Noble Bank Group of Companies a fost fondat de omul de afaceri Leszek Czarnecki, care deţine în prezent 55,8% din acţiuni.

Compania sunt listate la Bursa de la Varşovia, iar Getin Holding a fost inclusă în 2008 în WIG20, indicele bursier polonez care cuprinde cele mai mari 20 de firme.

Vezi aici mai multe detalii

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii