BANCI | Ultima Ora

Criza financiara propulseaza China pe locul doi in topul celor mai puternice economii ale lumii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-05 14:14

Criza financiară şi frânarea globală a creşterii economice au modificat clasamentul celor mai mari economii ale lumii în funcţie de Produsul Intern Brut (PIB) exprimat în dolari, iar recesiunea va propulsa China pe poziţia a doua în lume până în 2010, în detrimentul Germaniei şi Japoniei.

Statele Unite îşi vor păstra poziţia de cea mai mare economie a lumii, cu un PIB estimat la 14.334 miliarde de dolari în 2008, respectiv 14.571 miliarde de dolari în 2009, faţă de 13.808 miliarde de dolari în 2007, potrivit unui studiu al Centre for Economics and Business Research (CEBR), companie britanică de consultanţă şi analiză macroeconomică.

Cele mai notabile modificări semnalate de CEBR pentru 2008 în clasamentul celor mai mari economii sunt trecerea Chinei pe poziţia a treia, Germania coborând pe locul patru, şi avansul Franţei cu o poziţie, pe locul cinci, în detrimentul Marii Britanii.

Regatul Unit va mai pierde o poziţie şi în 2009 din cauza recesiunii şi a deprecierii severe a lirei sterline faţă de euro, urmând să fie depăşit de Italia.

"Marea Britanie a depăşit atât Italia, cât şi Franţa în anii '90. Această creştere a fost susţinută, în principal, de o liră sterlină supra-evaluată şi avans generat de creditare şi îndatorare. În aceste condiţii, trendul se va inversa", a declarat economistul şef al CEBR, Richard Snook, într-un comunicat.

Cursul de referinţă afişat de Banca Centrală Europeană pentru lira sterlină se plasa, vineri, la 0,961 lire/euro, de la 0,75-0,8 lire/euro la finele lunii noiembrie.

Japonia îşi va păstra poziţia a doua în 2009, cu un PIB estimat la 4.803 miliarde de dolari, faţă de 4.844 miliarde de dolari în 2008, respectiv 4.382 miliarde de dolari în 2007, însă va fi devansată de China în 2010, care va deveni a doua mare economie a lumii.

Canada, care se situa în 2007 pe poziţia a noua în lume, cu un PIB de 1.436 miliarde de dolari, a coborât pe 11 în 2008, respectiv pe locul 13 în 2009, din cauza unei recesiuni accentuate, care va conduce în acest an la un PIB de numai 961 miliarde de dolari.

În acest context, Brazilia şi India vor urca două poziţii în clasament. Brazilia se situa în 2007 pe locul zece în lume şi urmează să urce cu o poziţie pe an în 2008 şi 2009, depăşind Spania ca volum al PIB în dolari, conform sursei citate.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii