BANCI | Ultima Ora

Constructiile, singurul sector care a mers bine in ianuarie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-19 16:40

Vânzările de automobile au scăzut cu 35% în ianuarie, faţă de prima lună din 2008, din cauza înăspririi condiţiilor de creditare, în timp ce construcţiile au fost singurul sector ce a înregistrat creştere pozitivă, a declarat, joi, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Virgil Voineagu.

Cifra de afaceri a comerţului total cu autovehicule a scăzut în ianuarie cu 20,4% faţă de decembrie şi cu 28,8% comparativ cu luna similară din 2008, se arată într-o prezentare a INS.

Comerţul cu autovehicule s-a diminuat în ianuarie cu 24,6% faţă de decembrie, şi cu 35,3% comparativ cu prima lună din 2008, în timp ce scăderi de 26,6% şi respectiv 24,4% au fost înregistrate de cifra de afaceri de pe segmentul de întreţinere şi reparaţii de autovehicule.

Totodată, comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule a raportat scăderi mai mici în ianuarie, de 6,4% faţă de decembrie şi de 11,4% comparativ cu perioada similară din 2008.

Construcţiile au scăzut în ianuarie cu 65% faţă de decembrie, dar au avansat cu 6% faţă de ianuarie 2008, fiind astfel singurul sector cu creştere pozitivă.

Totodată, construcţiile noi au avansat în ianuarie cu 9,9%, dar au scăzut cu 62,9% faţă de decembrie 2008. Lucrările de reparaţii capitale şi de întreţinere şi reparaţii curente s-au redus în ianuarie cu 1,5%, respectiv cu 1,9% comparativ cu luna similară din 2008, şi cu 62,6% şi 72,7% faţă de decembrie.

Pe de altă parte, şi comerţul cu amănuntul s-a redus în ianuarie cu 0,6% comparativ cu aceeaşi lună din 2008 şi cu 28,8% faţă de decembrie.

Potrivit unui sondaj realizat de INS în rândul managerilor, în lunile ianaurie şi februarie s-a manifestat o uşoară tendinţă de optimism pentru sectorul construcţiilor.

De asemenea, se anticipează o creştere a preţurilor lucrărilor de construcţii în următoarele trei luni, care va fi însă mai redusă faţă de perioadele de referinţă anterioare.

"Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o tendinţă de creştere în următoarele trei luni (...). Managerii întreprinderilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor creşte", se mai arată în prezentarea INS.

În activitatea din construcţii, managerii estimează pentru următoarele trei luni o tendinţă de scădere a volumului producţiei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii