BANCI | Ultima Ora

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza o scadere cu 4% a economiei in 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-01 11:20

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a revizuit puternic în scădere estimările de creştere economică pentru 2009 şi 2010, anticipând o contracţie economică de 4% în acest an şi o creştere de doar 0,1% pentru 2010, se arată în prognoza de primăvară a instituţiei.

În raportul anterior, CNP estima o creştere economică de 2,5% pentru 2009 şi de 4,5% pentru anul următor.

Pentru 2011, CNP estimează o creştere economică de 2,4%, în scădere faţă de prognoza anterioară de 5,5%.

Produsul Intern Brut în preţuri curente este estimat la 125.012 miliarde euro pentru 2009, respectiv 135.357 miliarde euro pentru anul următor.

Potrivit datelor instituţiei, contracţia economiei cu 4% în acest an va fi cauzată în principal de scăderea valorii adăugate brute din industrie cu 10%. Scăderi importante vor mai fi înregistrate şi în sectoarele de servicii şi în agricultură, unde valoarea adăugată brută se va diminua cu 2,2%, respectiv 2,9%.

Sectorul construcţiilor va fi singurul a cărei valoare brută se va majora în 2009, respectiv cu 2,6%, însă creşterea va fi cu mult mai mică faţă de 26,1% în anul anterior.

În 2010, industria va fi singurul sector care va înregistra o diminuare a valorii adăugate brute.

Consumul individual al gospodăriilor va înregistra o scădere de 4,9% în acest an, şi de 0,6% anul următor, după o creştere de 8,4% în anul precedent, se arată în datele CNP. Consumul administraţiei publice va înregistra, de asemenea, o scădere puternică de 11% în 2009, după ce a crescut cu 3,7% în anul anterior.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) prognozează pentru România o creştere economică negativă de 4,1% în acest an şi o creştere economică zero pentru 2010.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii