BANCI | Profil

Comisia Europeana propune instituirea unei taxe in sectorul bancar care sa acopere costul lichidarii bancilor falimentare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-06-04 15:45

Comisia propune instituirea unei taxe în sectorul bancar care să acopere costul lichidării băncilor falimentare

Propunerea reprezintă cel dintâi efort concret al Comisiei în direcţia stabilirii unei abordări comune privind taxele plătite de bănci, un instrument utilizat din ce în ce mai des de către guvernele statelor membre, în urma declanşării crizei financiare. Lipsa unor reguli valabile la nivel european ar putea conduce la crearea unor dezechilibre de ordin concurenţial între pieţele bancare naţionale. În plus, ar putea stânjeni cooperarea transfrontalieră în situaţia producerii altei crize.

Planul propune ca guvernele să utilizeze veniturile obţinute în urma colectării acestor taxe impuse băncilor pentru a crea fonduri care să funcţioneze conform unor reguli comune. Aceste fonduri ar putea fi folosite pentru a soluţiona falimentele bancare, în mod organizat.

Banii ar putea acoperi costurile presupuse de taxele juridice, operaţiunile temporare, cumpărarea şi gestionarea activelor toxice etc. Reprezentând o sursă imediată de lichidităţi, aceste fonduri pentru soluţionarea crizelor bancare ar contribui la controlarea crizelor şi ar preveni vânzarea în regim de urgenţă a activelor.

Câteva ţări, printre care se numără Germania şi Suedia, au introdus sau analizează posibilitatea de a introduce taxe impuse băncilor. Nu s-a ajuns însă la un consens în ceea ce priveşte cuantumul taxei sau modul de folosire a fondurilor. Unele ţări doresc să utilizeze fondurile pentru a contracara alte crize bancare sau pentru a compensa pierderile cauzate de criza actuală, în timp ce alte state văd acest instrument drept o modalitate de a-şi reduce deficitul.

Comisarul pentru piaţa unică, Michel Barnier, a declarat că fondurile nu vor constitui poliţe de asigurare pentru băncile care întâmpină probleme. Se speră, în schimb, ca acest mecanism să-i scutească pe contribuabili să plătească pentru salvarea băncilor, prin reducerea efectelor în lanţ pe care falimentul unei bănci le are asupra întregului sector.

"Eu cred în principiul «poluatorul plăteşte». Trebuie să construim un mecanism care să garanteze că sectorul financiar va suporta costul crizelor bancare viitoare", a spus acesta.

În timpul crizei financiare, guvernele au cheltuit sume enorme din bani publici pentru a salva băncile şi pentru a-şi aduce economia pe linia de plutire.

Deocamdată, taxa în cauză ar urma să fie impusă doar băncilor, nu şi fondurilor de investiţii sau societăţilor de asigurări. Contribuţiile băncilor s-ar putea calcula în funcţie de active, pasive sau profituri, metoda exactă urmând a fi decisă în viitor. De asemenea, dimensiunea fondurilor nu este încă stabilită. FMI sugerează o valoare situată între 2% şi 4% din PIB.

Propunerea vine în completarea planului UE pentru gestionarea eventualelor crize financiare viitoare. Acesta solicită instaurarea unei supravegheri mai ferme, a unei guvernanţe corporative mai bune şi a unor reglementări mai stricte.

UE ar putea prezenta această propunere Grupului celor 20, drept una din modalităţile prin care problema băncilor aflate în criză poate fi gestionată la nivel global. Liderii UE vor discuta propunerea în iunie, înainte de summitul G20 care sa va desfăşura la Toronto în cursul aceleiaşi luni.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Banca Transilvania: platile de Black Friday au crescut cu 23%

Numărul tranzacțiilor realizate prin canalele Băncii Transilvania – cu cardurile BT și la POS-urile băncii – a ajuns la maxim istoric de Black Friday 2024, în 8 noiembrie, cu aproape 10 milioane de tranzacții/zi, +23% față de Black Friday 2023, anunta banca intr-un detalii

Alpha Bank va fi preluata de Unicredit

Fuziunea prin absorbție a Alpha Bank România S.A. în cadrul UniCredit Bank S.A. este estimată a avea loc în a doua parte a anului 2025, Unicredit urmand sa devina a treia mare banca din Romania. UniCredit S.p.A. („UniCredit”) și detalii

Garanti BBVA urmareste ca majoritatea cererilor de credit sa fie facute prin aplicatia bancii

Garanti BBVA raportează rezultate semnificative, la patru luni de la introducerea noilor funcționalități în aplicația de Mobile Banking, care permit clienților să solicite rapid și ușor credite de nevoi personale și Bonus Card, fără a se deplasa în agenții, anunta banca detalii

Schimburi valutare non-stop in timp real, pentru clientii firme ai Libra

Libra Internet Bank oferă clienților business posibilitatea de a efectua schimburi multi-valutare în timp real, prin intermediul platformei Live FX, implementată printr-un parteneriat cu Visa, unul dintre liderii globali în plăți digitale, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii