BANCI | Ultima Ora

Comisia Europeana avertizeaza Romania cu privire la deficitul bugetar prea mare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-10 21:49

Comisia Europeană urmează să adopte, miercuri, un avertisment privind deficitul bugetar al României, care se îndepărtează de la obiectivul pe termen mediu de 0,9% din PIB, au declarat pentru NewsIn surse convergente de la Bucuresti si Bruxelles.

"Comisarul Almunia a declarat în aprilie, când au fost publicate previziunile economice de primăvară, că va face o analiză atentă asupra fiecărei tări al cărei deficit bugetar se apropie de 3%. Iar miercuri va avea loc această evaluare", a declarat, pentru NewsIn, Amelia Torres, purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia. Ea nu a putut confirma că România va avea parte de un avertisment, decizia urmând a fi votată în Colegiul Comisarilor.

Politica bugetară expansionistă a Guvernului de la Bucuresti a fost tema unei serii de atentionări din partea Comisiei Europene, dar si a altor organisme internationale, precum FMI, iar avertismentul de miercuri va sublinia, explicit, că viziunea bugetară trebuie să se schimbe, au declarat, pentru NewsIn, surse din Ministerul de Finante.

Lipsa predictibilitătii bugetare, cheltuielile masive cu salariile din sectorul public si cu pensiile, lipsa de sustinere a veniturilor prognozate la buget sunt cele mai mari riscuri la adresa echilibrului balantei de plăti guvernamentale. De altfel, în luna aprilie, România a fost avertizată de comisarul Almunia cu privire la riscul de a depăsi deficitul bugetar maxim acceptat de 3%, dacă va continua politicile bugetare actuale.

Conform Pactului de Stabilitate si Crestere revizuit, aprobat în martie 2005, Comisia "va emite recomandări strategice vizând încurajarea statelor membre de a nu se îndepărta de traiectoria lor de ajustare". Potrivit legislatiei UE, în cazul în care o tară depăseste deficitul de 3%, Comisia Europeană poate demara procedurile de deficit bugetar excesiv.

Deficitul bugetar actual, desi este sub 3%, se îndepărtează ca tendintă de obiectivul de termen-mediu asumat de România, de 0,9%.

Spre deosebire de România, al cărei buget este pe deficit, Bulgaria, cu o crestere economică similară, de peste 6%, are un surplus bugetar constant de peste 3% din PIB, arată statisticile Comisiei Europene publicate în luna aprilie.

O altă tară care ar putea fi avertizată miercuri, alături de România, este Marea Britanie, care în prezent are un deficit bugetar de 2,6% ce ar putea creste până la 3,3% dacă politicile rămân neschimbate, conform statisticilor UE, au declarat pentru NewsIn surse europene.

Executivul european a lansat deja cu două săptămâni în urmă un avertisment sub forma unei recomandări adresate Frantei, al cărei deficit bugetar de 2,4% din PIB în 2006, a crescut la 2,7% în 2007, Comisia estimând că va ajunge la 3% în 2009, în ipoteza în care politicile bugetare actuale ale Parisului rămân neschimbate. În aceste conditii, Comisia Europeană a emis, la 28 mai, un aviz-recomandare prin care "încuraja" si "sfătuia" Franta să-si continue consolidarea bugetară concomitent cu reformele.

"Recunoscând si încurajând procesul de reformă angajat de Franta în ultimele 12 luni, Comisia Europeană sfătuieste Guvernul francez să însotească acest proces cu o consolidare bugetară. Această dublă abordare va permite sporirea potentialului de crestere al tării si să inverseze tendinta de adâncire a datoriei nationale de la începutul anilor ’90", a apreciat Comisia. "Comisia recomandă Frantei să continue cu determinare procesul reformei structurale în curs pentru a spori potentialul cresterii si competitivitătii economiei franceze", a mai spus Executivul european, care a sfătuit Parisul "să pună în aplicare riguros" recomandările emise de Consiliu la 12 februarie 2008 pe tema programului de stabilitate actualizat pentru perioada 2007-2012.

"Doar avansând către un buget echilibrat se va putea reduce datoria publică si se vor putea elibera resurse bugetare pentru măsuri de natură să stimuleze cresterea", a declarat si comisarul Almunia.

Franta a reusit să-si aducă deficitul bugetar la mai putin de 3% în 2005 (2,9%), ceea ce a determinat Comisia să abroge la începutul anului 2007 procedura pentru deficit excesiv pe care o declansase împotriva Parisului.

Executia bugetară după primele patru luni indică un deficit al bugetului de stat de 0,63% din PIB-ul estimat pentru acest an, de 440 miliarde lei, după ce, în primul trimestru, acesta se ridica la aproape 1% din PIB. Datele provizorii ale Ministerului de Finante arată un deficit al bugetului de stat, după primele patru luni, de 2,77 miliarde lei, în revenire usoară fată de 4,14 miliarde lei după primele trei luni.

Deficiul pe bugetul de stat rămâne, însă, ridicat, în conditiile în care tinta propusă pe 2008 este de 2,3%, iar ultima parte a anului rezervă, de obicei, cheltuieli masive. Potrivit prognozei de primăvară a Comisiei Europene, balanta de plăti se va deteriora până la un deficit de aproape 3% din PIB în 2008, urmată de o crestere si mai mare, de până la 3,7% din PIB în 2009.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim Împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii