BANCI | Ultima Ora

Cine a fost Eugeniu Carada, ctitorul BNR: un „agent secret” care a condus din umbra BNR timp de 30 de ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-09-10 11:27

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost intemeiata in 1880 si condusa din umbra, timp de 30 de ani, de Eugeniu Carada (1836-1910), caruia i se spunea „stapanul”, una dintre cele mai importante si in acelasi timp misterioase personalitati ale epocii sale. Carada nu a acceptat niciodata functia de guvernator, insa toti guvernatorii numiti oficial veneau la el, si nu invers, inainte de luarea deciziilor. Se spune ca insusi regele, pe care Carada l-a complotat, a venit la sediul BNR, pentru a-l intalni, dar fara sorti de izbanda.

Se spune ca Eugeniu Carada a organizat atat de bine BNR, astfel incat orice neghiob ar fi venit la conducere, aceasta se conducea singura.

„A fost un fel de agent secret, era peste tot, in virtutea relatiei cu liberalul Ion C. Bratianu. Desi nu apare nicaieri in documente, Carada a fost cel care s-a ocupat de infiintarea, in 1880, a bancii nationale, el a realizat statutul BNR, inspirat din cel al Belgiei, cum s-a intamplat de altfel si cu Constitutia”, spune Mugur Isarescu,  al 26-lea guvernator al BNR, la carma institutiei de 23 de ani, deci mai are putin sa-l depaseasca pe Carada.

Guvernatorul tine sa mentioneze, cu mandrie patriotica, faptul ca BNR este una dintre cele mai venerabile banci centrale din lume, mai exact a 16-a banca centrala din cele 200 de pe planeta. „Suntem deci o batrana doamna, de aceea putem sa ne adresam Fed-ului (banca centrala americana) cu apelativul "Mai tinerico!", fiind mai tanara cu 33 de ani.

Cine a fost Eugeniu Carada

Revenind la „agentul secret”, Liviu Rebreanu spunea despre Carada ca „si-a început viata cu versuri si a sfârsit-o cu poezia cifrelor”.

Eugeniu Carada s-a nascut la Craiova, intr-o familie de boieri (mama olteanca si tatal bucurestean), acolo unde a urmat si primele studii, in cadrul Colegiului National si a Institutului Francez, a carui programa de studiu era similara celei de la Sorbona. Au urmat studii la Paris, iar dupa reintoarcerea in tara a intrat in politica si administratie, fiind un sustinator al revolutiei de la 1848 si a unirii Principatelor.

In aceste momente (1859) i-a intalnit pe liberalii Ion C. Bratianu si C.A. Rosetti, cu care a ramas prieten toata viata si impreuna cu care a infiintat, mai tarziu, si BNR. „Scopul infiintarii bancii centrale era acela de a sustine economia (prin acordarea primelor operatiuni de creditare-scontare a comerciantilor) si constituirea capitalului national, asa ca nu intamplator a fost fondata de liberali”, precizeaza Isarescu.

Nu a avut noroc in dragoste

De altfel, Carada a fost timp de 10 ani secretar de redactie si redactor la ziarul liberal „Romanul” condus de Rosetti, unde scria: „Libertatea unui individ n-are alte margini decât libertatea altuia”. S-a despartit de ziar in 1871, cand a plecat la Paris, pentru completarea studiilor, timp de 10 ani, dupa o serie de aventuri amoroase, dar si politice.

Astfel, timp de doi ani, intre 1862 si 1864, a fost logodit cu Libia, fiica lui Rosetti, dar Carada a rupt logodna si implicit colaborarea cu ziarul liberal, intrucat marea lui dragoste a fost Jeanne Dumesnil, nepoata lui Jules Michelet, dar nici cu aceasta nu a reusit sa se casatoreasca din cauza opozitiei parintilor, care i-au conditionat ramanerea in Franta.

In 1862, dupa asasinarea primului-ministru Barbu Catargiu, eveniment ramas neelucidat nici pana astazi, Carada a fost arestat, fiind considerat unul dintre autorii morali.

Turcul (cum obisnuiau unii să-l numească datorită dârzeniei sale) îşi va schimba părerea despre monarhia românească, fiind convins ulterior că e singura formă de guvernare care prieşte României.

In 1865 s-a implicat în lupta pentru detronarea lui Alexandru Ioan Cuza si înlocuirea sa cu un principe strain, membru al unei case domnitoare din Europa. Aceasta implicare a dus la o noua arestare a sa, de data aceasta fiind închis si Ion C. Bratianu.

De ce se ascundea de regele Carol I

Carada s-a implicat adanc in viata politica a Romaniei, fiind ales de doua ori deputat. In 1870 a fost unul dintre autorii miscarii revolutionare de la Ploiesti (Republica de la Ploiesti), prin care s-a incercat detronarea Principelui Carol de Hohenzollern. Carada s-a razgandit intre timp si a incercat sa-i determine pe liderii miscarii republicane sa inceteze actiunile.

Acest episod a marcat pentru totdeauna relatia sa cu seful statului, Carada refuzand de acum incolo orice functie care ar fi necesitat investirea prin decret regal. In plus, Carada a evitat orice intalnire cu regele, cu toate ca a sfarsit prin a-i purta un deosebit respect. Se spune ca de cate ori era chemat la Palat, Carada spunea ca e plecat la Craiova si oricand regele venea prin surprindere la sediul BNR, Carada iesea pe o usa dosnica.

La randul sau, regele Carol I l-a inteles si apreciat pe Carada, dovada stand episodul din momentul inmormantarii acestuia: cand cortegiul funerar a trecut prin dreptul Palatului Regal, a fost oprit la ordinul regelui iar garda regala a prezentat onorul cu drapelul Romaniei, drapelul de lupta si fanfara.

Carada a fost omul-cheie si in timpul razboiului pentru cucerirea independentei din 1877, fiind implicat direct in organizarea armatei romane si asigurarea materialului de razboi.

BNR se conducea singura, orice neghiob ar fi venit la conducere

In sfarsit, in 1880, devine ctitorul BNR. Deşi nu acceptă funcţia de Guvernator, o preia într-un final pe cea de director, după ce Brătianu l-a ameninţat că îşi dă demisia din Guvern. Aceste refuzuri, precum şi multe altele adunate de-a lungul anilor, denotă nu atât demnitatea lui Carada, cât şi modestia lui.

În ceea ce priveşte Banca Naţională, el însuşi merge la Paris pentru a supraveghea tipărirea biletelor, organizează numeroase filiale şi centre în toată ţara etc. Din toate acţiunile sale se observă spiritul său extraordinar, spirit ghidat doar de dragostea pentru patrie şi de dorinţa de a dezvolta ţara cu puteri româneşti.

El ajută şi finanţează numeroase persoane, asigurând dezvoltarea unei burghezii autohtone.

Remarcabil este însuşi faptul că a compus planurile de construcţie pentru Palatul Băncii Naţionale.

A lucrat în cadrul BNR mai mult de 30 de ani, asigurându-i o asemenea prosperitate, încât multe personalităţi ale vremii spuneau că, şi în cazul în care niste neghiobi ar veni la conducerea ei, Banca s-ar conduce singură, într-atât de bine organizată era de Eugeniu Carada.

Ieri, BNR a inaugurat oficial statuia lui Carada din fata cladirii institutiei pe care a ctitorit-o.

Comentarii

chioreanu gelu
personalitatea eugeniu carada
De asa romani avem nevoie.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii