BANCI | Analiza

CE: in 2008 Romania va avea o crestere economica de 5,9% si inflatie de 5,5%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2007-11-11 17:20

Comisia Europeanã aratã în prognoza economicã de toamnã, publicatã vineri, cã România va avea, anul viitor, o crestere economicã de 5,9% din PIB, o ratã medie a inflatiei de 5,5%, un deficit de cont curent de peste 15% si o crestere a numãrului de angajati cu 1%.

În proiectul de buget pentru 2008, guvernul a proiectat indicatori macroeconomici mai optimisti decât cei estimati vineri de Comisia Europeanã. Astfel, potrivit proiectului de buget, cresterea economicã ar urma sã fie de 6,5%, inflatia de 3,8%, deficitul de cont curent de 13,3% din PIB, iar majorarea numãrului de salariati cu 2%.

Prognoza Comisiei Europene indicã o crestere economicã de 5,9%, anul viitor, si de 5,8%, în 2009, apreciind cã formarea de capital fix va continua, în special datoritã ritmului de crestere din domeniul constructiilor. Alti factori care vor contribui la cresterea economicã vor fi investitiile strãine directe si fondurile europene. Totodatã, consumul va rãmâne puternic, aratã Comisia Europeanã, datoritã cresterii salariilor, dar si a ratei de angajare.

Pe fondul cererii mari, volumul importurilor îl va depãsi pe cel al exporturilor, considerã CE, ceea ce va duce la o majorare a deficitelor externe. Deficitul de cont curent va fi de peste 15% în 2008, conform Comisiei, si de peste 16% din PIB în 2009.

Pe de altã parte, prognoza Comisiei indicã o crestere a ratei de angajare cu 1% în 2008 si în 2009, pe fondul creãrii de noi locuri de muncã prin investitii strãine directe si a diminuãrii economiei gri.

Inflatia este prognozatã de CE la 5,5% în 2008, fiind influentatã de efectele negative ale secetei în agriculturã si de cresterea preturilor pe piata petrolului. În 2009, acesti factori vor avea un impact mai scãzut, aratã prognoza, si inflatia va fi mai scãzutã, de 4,5%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii