BANCI | Analiza

Ce facem, pana la urma, cu OUG 50?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-03-07 08:47

Confuzia privind aplicarea OUG 50 se mentine si dupa transarea situatiei la ordinele FMI, astfel ca bancile o aplica diferit. De exemplu, BCR a decis sa revina la vechile dobanzi aferente creditelor, stabilite dupa o formula interna proprie, in timp ce alte banci, precum Raiffeisen sau CEC Bank, ofera clientilor posibilitatea sa aleaga intre cele doua alternative.

Mai exact, intre dobanda pe care banca o calculeaza intern, dupa o formula mai mult sau mai putin transparenta, si o dobanda total transparenta, calculata astfel: o marja fixa a bancii, de exemplu 4%, la care se adauga indicele pietei interbancare in lei (ROBOR) sau valuta (EURIBOR, LIBOR).

E bine de precizat ca dupa adoptarea OUG 50, in iunie 2010, bancile care au avut credite cu dobanda interna le-au modificat in dobanda cu ROBOR, EURIBOR sau LIBOR, dupa cum au fost obligate de lege. Nivelul dobanzii a ramas insa la aproximativ aceleasi niveluri, dupa cum s-au inteles bancile cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), institutia publica abilitata sa controleze bancile si sa aplice prevederile OUG 50.

Problema este ca, in cazul creditelor in euro, majoritatea celor de valori mari, ipotecare, odata cu majorarea indicelui EURIBOR va creste si dobanda. Astfel ca unii bancheri, precum Radu Ghetea de la CEC Bank, recomanda clientilor sa revina la dobanda interna a bancii, intrucat aceasta nu va creste in acelasi ritm ca EURIBOR.

Numai ca, atata timp cat modul de calcul si modalitatile de modificare a dobanzilor interne ale bancilor nu vor fi la fel de clare ca cel impus in OUG 50, adica o marja fixa plus un indice valabil pentru toti (EURIBOR, ROBOR, LIBOR), clientii bancilor nu pot avea doar increderea ca vor fi protejati de banci. Mai ales dupa experienta nefericita din ultimii ani de criza, cand bancile, dupa cum sustine ANPC, au majorat dobanzile in mod abuziv.

Numai ca ANPC nu trebuie sa se rezume la a actiona bancile in judecata pentru practici abuzive, intrucat respectivele procese sunt consumatoare de timp, bani si resurse, astfel ca trebuie sa rezolve altfel problema clientilor ramasi captivi in contracte cu dobanzi mari, ipoteci sau venituri cu valori injumatatite.

ANPC trebuie sa faca lumina in dobanzile interne ale bancilor, pentru ca multi clienti nu se pot refinanta, in ciuda eliminarii comisioanelor de rambursare anticipata, tocmai din motivele enumerate cu trei randuri mai sus. Si cu atat mai mult cu cat avocati de joasa speta, sustinuti de senatori dintr-o categorie si mai intunecata, s-au napustit ca hienele asupra bietilor oameni care vor, in realitate, sa se inteleaga cu banca pentru a-si putea achita in continuare ratele la credite in conditii normale.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets

Cititorii ne-au sesizat ca exista pe internet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online. Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent, la adresa de internet https://aspectmarkets.pro (vezi foto), detalii

BRD Finance s-a inchis pe tacute

BRD Finance, IFN-ul pentru credite de consum si carduri detinut de banca BRD Societe Generale, a fost inchis si a intrat in procedura de lichidare, conform unui anunt de pe site-ul acesteia (vezi foto). BRD nu a anuntat inchiderea IFN-ului, singurele informatii existente fiind detalii

Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii