BANCI | Ultima Ora

Bruxelles-ul a inrautatit prognoza de deficit bugetar al Romaniei, la 3,4% din PIB

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-03 13:17

Executivul Uniunii Europene şi-a revizuit în creştere estimarea privind deficitul bugetar al României din acest an, de la 2,9% la 3,4% din produsul intern brut (PIB), după standardul european ESA95, arată, luni, prognoza de toamnă a CE.

Pentru 2009, Bruxelles-ul şi-a revizuit de asemenea în urcare estimarea de deficit bugetar, de la 3,7% la 4,1% din PIB, iar pentru 2010, CE prognozează un defiit public de 3,8% din PIB. În 2007, România a avut un deficit al bugetului general consolidat de 2,6% din PIB, după acelaşi statndard ESA95.

"Relaxarea fiscală continuă, iar deficitul bugetar este aşteptat să se adâncească de la 2,6% din PIB în 2007 la aproape 3,5% din PIB în 2008. Mai multe rectificări bugetare au fost realizate, în urma cărora surplusul de venituri din taxe au fost utilizate în cea mai mare parte pentru majorarea cheltuielilor curente, în special salarii mai mari în sectorul public, subvenţii şi transferuri sociale", se menţionează în raportul CE.

La politici publice similare, Comisia estimează că România va avea un deficit public ciclic ajustat de 5% din PIB în 2008, 5,2% în 2009 şi 4,7% din PIB în 2010.

Proiecţiile iau în calcul şi efectul negativ asupra bugetului al introducerii pilonului II de pensii, cu un cost bugetar estimat la 0,2% din PIB.

Însă Bruxelles-ul vede riscuri mari ca deficitele bugetare ale României să fie chiar mai mari, pe fondul unei politici fiscale relaxate, "în contextul în care vulnerabilităţile macroeconomice ar cere o politică fiscală mai restrictivă".

Astfel, Comisia vede trei riscuri majore, primul fiind legat de creşterea salariilor din sectorul public în 2008, care ar putea fi mai mare decât cera estimată, mai ales dacă majorarea cu 50% a salariilor profesorilor va fi aplicat. Aceasta ar putea atrage cereri similare şi din restul sectorului public.

Al doilea risc este legat de venituri, care ar putea fi considerabil mai scăzute, mai ales dacă are loc o încetinire semnificativă a creşterii economice, iar al treilea ţine de presiunile pentru creşterea cheltuielilor publice, pe fondul alegerilor din 2008 şi 2009.

"Toate acestea ar putea duce la o continuare a tradiţiei lamentabile în planificarea şi execuţia bugetară", mai arată Comisia.

Proiectul de buget aprobat săptămâna trecută de Guvern prevede un deficit bugetar de 2% din PIB, calculat după standarde româneşti, însă se bazează pe o estimare de venituri considerată complet nerealistă de analişti, de circa 38,5% din PIB, în condiţiile în care, în 2007, statul a avut încasări echivalente cu doar 31,6% din PIB.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii