BANCI | Ultima Ora

BNR a oferit lichiditati unor banci, pe fondul retragerii de depozite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-08-30 10:07

BNR a împrumutat luni două bănci cu 336,8 milioane lei, pe o perioada de o săptămână, printr-o licitaţie repo, la dobânda de politică monetară, de 6,25% pe an, după ce vineri a creditat şase bănci cu 1,506 miliarde lei, în încercarea de a limita creşterea dobânzilor pe piaţa monetară.

Unele bănci s-au confruntat de vineri cu retrageri din depozite de către clienţi, ceea ce a dus la o scădere a lichidităţilor disponibile, potrivit informatiilor publicate in presa.

Astfel, băncile respective au fost nevoite să crească dobânzile la depozite peste dobânda cheie a BNR, pentru atragerea de depozite. După licitaţia repo de vineri randamentele practicate pe piaţa monetară au scăzut sub dobânda de politică monetară, însă ieri au revenit uşor peste acest nivel.

Astfel, Banca Naţională a Româ-niei (BNR) a decis să organizeze ieri o nouă licitaţie repo, prin care oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat.

"Suma acordată luni fiind mică în comparaţie cu cea de vineri, probabil unele bănci nu au participat vineri la repo şi au mers azi (luni - n.r.)", a afirmat un dealer.

Randamentele afişate ieri dimineaţă de băncile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi au crescut nesemnificativ, la 5,85% - 6,35%, după ce vineri au fost de 5,82% - 6,32%.

Dobânzile pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână sunt de 5,78% - 6,28%, apropiate de cele de vineri.

Scăderea disponibilului de lichiditate de pe piaţă din urmă cu două săptămâni a determinat banca centrală să injecteze atunci 5,489 miliarde lei în două zile consecutive prin operaţiuni repo. Atunci, băncile începuseră să ridice dobânzile întrucât nu îşi făcuseră rezervele minime obligatorii impuse de BNR şi se apropia finalul perioadei în care trebuiau să se conformeze cu cerinţele băncii centrale.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii