BANCI | Ultima Ora

BNR a lansat in dezbatere normele internationale de contabilitate (IFRS) pentru bancile romanesti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-07-04 11:09

BNR a trimis spre dezbatere Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) un proiect de regulament pentru trecerea la standarde internaţionale de raportare contabilă la nivelul situaţiilor financiare individuale ale băncilor, a spus, luni, Adina Băjanu, economist în cadrul băncii centrale.

Totodată, Banca Naţională a României (BNR) a trimis proiectul de regulament şi Ministerului Finanţelor Publice (MFP), pentru informare, a menţionat Băjanu.

"La nivelul BNR a fost elaborat un proiect de regulament pentru aplicarea IFRS (normele internaţionale de raportare contabilă, n.r.) pentru situaţiile financiare individuale, care a fost transmis ARB pentru propuneri şi observaţii, precum şi MFP pentru informare. Nu avem însă o dată fixă pentru aplicarea proiecului, însă băncile vor fi anunţate în timp util", a spus Băjanu.

Pe de altă parte, economistul BNR susţine că implementarea IFRS la nivelul situaţiilor financiare individuale ale băncilor este un proces costisitor, în primul rând din cauza modificării sistemelor informatice, dar şi a pregătirii personalului bancar.

"Trebuie găsită o metodă optimă pentru implementarea proiectului, care nu este un proces uşor", a mai spus ea.

Pe de altă parte, secretarul general al ARB, Radu Negrea, a subliniat că "asociaţia băncilor discută cu BNR încă de acum 3 ani, când băncile au anunţat că sunt în măsură să aplice IFRS".

"Băncile au făcut eforturi şi se pregătesc de ani de zile, a rămas o problemă doar la nivel de decizie", consideră Negrea.

În acelaşi timp, directorul general al Direcţiei de Reglementări Contabile în cadrul MFP, Georgeta Petre, a menţionat că "standardele internaţionale presupun o complexitate mai ridicată a informaţiilor decât standardele naţionale, care însă prezintă şi ele informaţii complete".

"Foarte multe elemente din standardele naţionale sunt preluate din IFRS, iar aspectul esenţial al trecerii la standarde internaţionale nu e obţinerea de informaţii, ci modalitatea de prezentare şi obţinerea de note explicative, pentru ca informaţiile să fie înţelese mai bine", a mai spus Petre.

La finalul lunii martie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara că banca centrală vrea să aprobe trecerea la normele internaţionale de contabilitate până la finalul acestui an.

"Din cauza normelor (de contabilitate româneşti, n.r.) s-au făcut şi provizioane mai mari până acum. Modificarea este trecută în programul nostru", explica Isărescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii