BANCI | Ultima Ora

Basescu: Romania va primi in 2009 de la Uniunea Europeana fonduri nerambursabile de 5,9 miliarde euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-16 12:17

Banii europeni sunt o sursă "formidabilă" de finanţare a economiei, iar România va primi în 2009 de la Uniunea Europeană fonduri nerambursabile de 5,9 miliarde euro, pe care va trebui să-i folosească pentru proiecte fezabile şi credibile, a declarat, vineri, preşedintele Traian Băsescu.

"Pentru anul acesta vom avea la dispoziţie 5,9 miliarde de euro. Înlesnirile sunt foarte importante şi guvernul le va analiza. Banii nerambursabili sunt sursa reală de mişcare a României în această perioadă de criză", a mai spus Băsescu.

Preşedintele a menţionat că, în 2007 şi 2008, Uniunea Europeană a virat în conturile de trezorerie ale Ministerului Finanţelor avansuri de 1,85 miliarde euro din fonduri structurale, evidenţiind că din aceşti bani "au fost cheltuite doar 200 milioane euro, preponderent fiind studii şi cheltuieli pe proiecte încă nesemnificative, deşi au trecut doi ani de la intrarea în UE".

Băsescu s-a arătat nemulţumit că, din avansurile alocate României, circa 85% din fonduri nu au fost cheltuite.

"1,6 miliarde euro nu sunt puşi la muncă în prezent, atât din lipsa unor proiecte credibile, cât şi din cauza birocraţiei şi centralizării excesive a aparatului de stat", a subliniat şeful statului, care a adăugat că "agenţii economici trebuie să vină să poarte traista pe la minister ca să li se deblocheze o finanţare".

El a mai precizat că, în prezent, pe site-urile ministerelor care pun la dispoziţie bani europeni se poate observa o terminologie diferită, neuniformizată.

"Fiecare minister utilizează propria terminologie, în aşa fel încât un investitor nu înţelege foarte bine dacă termenii se referă la acelaşi lucru când se uită pe două site-uri diferite", a arătat Băsescu, adăugând că "transparenţa este o altă cheie a utilizării rapide a banilor".

România ar fi avut dreptul să cheltuiască 2,9 miliarde euro, nu doar 1,8 miliarde euro în 2 ani

Şeful statului a reamintit reprezentanţilor mediului de afaceri că, în 2007 şi 2008, România ar fi putut dispune de 2,9 miliarde euro, nu doar de avansurile de 1,85 miliarde euro, care au fost virate Ministerului Finanţelor.

"Vestea proastă este că, dacă avem viraţi 1,8 miliarde (euro), în fapt aveam dreptul să cheltuim până la 1 ianuarie 2,9 miliarde de euro. Suma întreagă nu a fost pusă la dispoziţia României, fiindcă ministerele nu au putut promova proiecte consistente", a explicat Băsescu.

El a insistat că, pentru a cheltui banii alocaţi de UE, comunitatea de afaceri trebuie să propună "proiecte fezabile şi rapid implementabile", iar ministerele au responsabilitatea "să servească investitorul, iar nu să-l chinuie".

"În această direcţie se va îndrepta guvernul, de a facilita utilizarea banilor de către orice investitor care are un proiect fezabil", a mai spus preşedintele României.

Băsescu: M-am angajat ca guvernul să trimită luni CE noua formă propusă pentru achiziţiile publice

Preşedintele a dezvăluit că s-a angajat în faţa reprezentanţilor Comisiei Europene că guvernul va transmite luni noua formă propusă pentru contractele de achiziţii publice, considerând că una dintre marile dificultăţi pe care le întâmpină agenţii economici când vor să depună proiecte ţine de birocratizare.

"Angajamentul meu a fost că, luni, guvernul României transmite Comisiei Europene noua formă propusă de guvern pentru achiziţii publice. Responsabilul de proiect este domnul ministru Puşcaş. Legea trebuie să respecte standardele europene şi să fie profund debirocratizată", a mai spus Băsescu.

El a adăugat că legea achiziţiilor publice, în forma în care este ea acum, a fost discutată cu Comisia Europeană, era o condiţie înainte de intrarea în UE şi are un nivel de birocraţie "draconic aproape", din cauză că România nu era suficient de credibilă că va utiliza fondurile fără încercări de fraudare.

"În acest moment, există deschiderea ca UE să renunţe la foarte multe condiţii forţate din lege, să se vină pe o lege simplă. Deja am reuşit ca timpul de 87 de zile cât era anterior pentru aprobarea proiectelor să fie redus la maximum 30 zile. Acum trebuie să ne preocupăm să avem o procedură rapidă şi la intern", a subliniat Băsescu.

În plus, şeful statului a reamintit patronatelor că din banii alocaţi de UE, 3,6 miliarde euro sunt pentru calificarea forţei de muncă, astfel că firmele mari ar putea veni cu proiecte concrete de reconversie, pentru ca să nu se mai arate apoi nemulţumite de slaba calificare a personalului.

"Avem 3,6 miliarde de euro de la UE pentru calificare, recalificare a forţei de muncă şi alte acţiuni care vizează ridicarea nivelului forţei de muncă", a mai spus Băsescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii