BANCI | Analiza

Bancile din vestul Europei isi exporta problemele in est

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-02-08 17:23

Băncile occidentale care au adus capital în Europa de Est în anii 1990 ar putea transfera în acelasi timp si problemele de creditare din tările dezvoltate într-un moment în care multe din economiile regiunii se află sub presiune, relatează Reuters.

Din tările baltice până în regiunea balcanică, sistemul bancar este dominat de institutii străine care au sesizat oportunitătile de dezvoltare, pe măsură ce fostele state comuniste au trecut la capitalism si a sporit creditarea, după decenii de planificare centralizată si de lipsuri.

Potrivit cercetărilor efectuate de Citigroup, în Ungaria 74% din sistemul bancar este detinut de institutii vest-europene, în România - 93%, iar în Republica Cehă - 97%.

Timp de un deceniu, ratele mici ale dobânzilor au finantat deficitele de cont curent si investitii străine masive, dar odată cu tensionarea bilanturilor de pe pietele de origine, aceste fluxuri ar putea să fie puse în pericol.

Citi estimează că băncile din zona euro aveau un deficit de capital de 230 miliarde euro la finalul lui 2007 si consideră că în acest an vor fi nevoite să aloce încă 450 miliarde euro pentru a acoperi expunerile extra-bilantiere.

Miercuri, banca elvetiana UBS a scos la iveală alte 4 miliarde de dolari sub formă de deprecieri ale activelor, ajungând astfel la o depreciere totală de 18,4 miliarde dolari, datorată crizei pietei creditelor ipotecare cu risc ridicat (subprime) din Statele Unite.

"Nu doar pietele emergente europene depind de fluxul de capital din partea băncilor europene pentru a-si finanta deficitele de cont curent", spune seful pe cercetări economice din regiune din cadrul Citigroup, David Lubin.

"Dar din moment ce părti importante din sectorul financiar al acestor piete în dezvoltare sunt detinute de bănci occidentale, credem că este posibil ca o scădere a apetitului de risc să aibă consecinte majore pentru cresterea economică a Europei emergente si pentru stabilitatea financiară", a adăugat Lubin.

Experienta acumulată arată că - în cazul Europei Centrale - crizele financiare au tendinta de a fi importate, sau cel putin că evenimentele exterioare au expus dezechilibrele existente.
Spre exemplu, graba de a scăpa de active ungare în 1998 nu a fost declansată atât de finantele slabe bine-cunoscute ale tării, cât de colapsul financiar din Asia si Rusia.

Acum, la fel ca si atunci, problemele României, Bulgariei si ale Letoniei sunt bine cunoscute, dar pietele încă nu au intrat în colaps.

În ciuda unui deficit de cont curent estimat de banca centrală la peste 14% din produsul intern brut în anul precedent, leul românesc s-a depreciat rapid, însă în timp, si nu s-a prăbusit.

Leul a pierdut 18% din valoarea sa în fata euro - de la nivelul maxim record al ultimilor cinci ani, atins în iulie - si acum se tranzactionează la 3,73 lei/euro.

Pentru exemplificare, dacă cineva a investit în actiunile Unicredit SpA - una dintre cele mai mari bănci din zona euro după capitalizarea pe piata si un investitor major în Europa Centrală - la cotatia maximă de 7,765 euro, atinsă în mai 2007, ar fi pierdut 35% din investitie la pretul actual - de aproximativ 5 euro/actiune.

Ungaria, care în mod traditional, a fost cea mai expusă dintre toate economiile regiunii la turbulentele financiare din cauza dimensiunii si lichiditătii pietei de obligatiuni, precum si din cauza deficitul bugetar si a deficitului de cont curent, a fost lovită, însă nu atât de puternic.

Forintul a pierdut doar putin peste 2% în fata euro de la începutul anului, fiind al doilea în clasamentul deprecierilor din Europa de Est, după leu, care a pierdut peste 4% în acest an.

Riscurile se fac simtite în ambele directii ale sistemului financiar intergrat al Europei.

Potrivit cercetărilor Morgan Stanley, banca austriaca Erste Bank are în România 27% din portofoliul de credite acordate în Europa Centrală si de Est, după ce a cumpărat cea mai mare bancă din tară, BCR.

"Credem piată nu poate evalua amplitudinea deprecierii viitoare a leului. Modelele noastre asupra portofoliului de credite al BCR sugerează că o depreciere a leului până la 4 lei/euro ar putea tripla provizioanele foarte rapid până la 3,5%", a mentionat banca, într-un raport recent.

"Desi nu reprezintă scenariul nostru de bază, dacă îi atribuim totusi acestei posibilităti o pondere de 25%, obtinem un pret tintă de 18 euro, cu 55% mai mic (fată de pretul curent al actiunilor Erste)", se arată în raportul Morgan Stanley.

Actiunile Erste au închis sedinta bursieră de miercuri la 36,90 euro, în crestere cu 0,33% fată de marti seară.

Letonia, cu o populatie mai mică de trei milioane de locuitori, este tara cu cel mai mare risc de a intra într-o criza financiară, potrivit majoritătii băncilor de investitii.
Devalorizarea monedei în Letonia - tară cu regim de consiliu monetar, cu cotatie fixă a monedei fată de euro - ar implica presiuni imediate asupra vecinilor, Lituania si Estonia, dar si asupra Bulgariei, care au de asemenea rate fixe de schimb fată de euro.

Dar turbulentele financiare nu se vor mentine între granitele câtorva tări mici.

"Într-un scenariu de risc, tările s-ar putea adânci în turbulente financiare grave. România, Bulgaria si tările baltice sunt cele mai expuse la acest risc, dar vulnerabilitatea pe plan extern este de asemenea ridicată în Africa de Sud si în Turcia", scrie economistul UBS Reinhard Cluse, într-un raport publicat săptămâna trecută.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets

Cititorii ne-au sesizat ca exista pe internet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online. Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent, la adresa de internet https://aspectmarkets.pro (vezi foto), detalii

BRD Finance s-a inchis pe tacute

BRD Finance, IFN-ul pentru credite de consum si carduri detinut de banca BRD Societe Generale, a fost inchis si a intrat in procedura de lichidare, conform unui anunt de pe site-ul acesteia (vezi foto). BRD nu a anuntat inchiderea IFN-ului, singurele informatii existente fiind detalii

Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • Nu vor să aplice Legea 243/2024

    Buna ziua, VĂ ROG MULT SĂ MĂ AJUTAȚI. Am încercat o soluție cu cu cei de la CSALB, cerere ... detalii

  • !

    Era interesant de aflat cat a dat Casa regala din exedentul Casei in toate cele 7 razboaie in care ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii