BANCI | Ultima Ora

Banca Japoniei a scazut dobanda la 0,1%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-19 11:20

Banca Japoniei a redus, vineri, dobânda de politică monetară cu 0,2 puncte procentuale, de la 0,3% la 0,1%, şi a adoptat o serie de măsuri agresive pentru relaxarea pieţei creditelor către companii, printre care achiziţia directă de titluri comerciale.

Decizia de marţi a Rezervei Federale a Statelor Unite, de a reduce dobânda de politică monetară de la 1% al 0,25-0%, sub dobânda cheie de 0,3% practicată în Japonia la momentul respectiv, a determinat creşterea puternică a yenului în raport cu dolarul, afectând exportatorii japonezi, care susţin echilibrul economic al ţării.

Guvernul Japoniei a prognozat, vineri, că economia nu va creşte în anul fiscal care va începe la 1 aprilie, însă o serie de programe agresive de stimulare va frâna puternic recesiunea.

Totuşi, executivul japonez admite că redresarea economiei localedepinde de evoluţia situaţiei la nivel global.

Proiecţia guvernului este mai optimistă decât cea a sectorului privat, în contextul problemelor din ce în ce mai acute din zona exporturilor şi producţiei de bunuri pentru export.

După reducerea dobândii, yenul a scăzut faţă de dolar, contractele futures cu obligaţiuni guvernamentale japoneze au recuperat pierderile recente, iar acţiunile pe bursa de la Tokyo au avut o scurtă perioadă de creştere. Totuşi, indicele de referinţă Nikkei a închis în scădere cu 0,9%.

Banca Japoniei şi-a revizuit în sens negativ prognoza privind economia, anticipând înrăutăţirea situaţiei în 2009.

Japonia, ca şi Statele Unite şi zona euro, se confruntă deja cu recesiunea, iar marii exportatori din Arhipelag, precum Toyota sau Honda, au probleme severe din cauza scăderii cererii.

Printre deciziile adoptate vineri de Banca Japoniei se numără şi majorarea fondurilor alocate pentru achiziţia de obligaţiuni guvernamentale japoneze, de la 1.200 miliarde yeni la 1.400 miliarde yeni (15,7 miliarde de dolari).

Totodată, instituţia va cumpăra direct, pentru o perioadă, titluri comerciale.

Titlul comercial este un instrument de credit pe termen scurt, negarantat, utilizat de companii pentru a-şi finanţa rapid operaţiunile de zi cu zi. Criza creditelor a îngheţat piaţa japoneză a titlurilor comerciale, forţând firmele să se împrumute de la bănci, la dobânzi ridicate şi cu necesitatea unor garanţii extinse.

Banca Japoniei accepta, deja, titluri comerciale drept garanţii pentru operaţiuni de finanţare, însă până în prezent a manifestat reticenţă faţă de achiziţia directă a acestor instrumente.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii