BANCI | Analiza

Banca centrala a Bulgariei a relaxat reglementarile privind provizioanele de risc pentru creditele neperformante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-27 08:06

Banca centrală a Bulgariei a relaxat unele dintre reglementările privind provizioanele de risc pentru creditele neperformante, pentru a permite băncilor comerciale mai multă flexibilitate în vremuri de criză economică mondială, a anunţat joi instituţia, potrivit Reuters.

În conformitate cu amendamentele, băncile vor fi obligate să pună deoparte fonduri, astfel încât să acopere integral riscurile de pierderi din credite care nu au fost plătite timp de 180 de zile, în creştere faţă de 90 de zile în prezent.

"Am impus reguli foarte stricte în ceea ce priveşte provizioanele în timpul exploziei creditelor acum câţiva ani", a declarat, pentru Reuters, viceguvernatorul băncii centrale a Greciei, Rumen Simeonov.

"Din moment ce acest lucru nu mai este necesar, aducem reglementările la nivelul lor precedent", a adăugat şeful băncii centrale a Greciei.

Băncile vest-europene, care controlează o mare parte a sistemului bancar din Europa Centrală şi de Est, se confruntă în prezent cu o majorare a provizioanelor pentru credite neperformante, în contextul ieşirilor de capital din regiune, ceea ce dăunează activităţii economice şi locurilor de muncă.

Simeonov a spus că, în ciuda noilor amendamente, banca centrală a Bulgariei rămâne conservatoare, deoarece majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) îşi obligă băncile să facă provizioane integrale pentru creditele neperformante după 360 de zile.

"În felul acesta se creează condiţii mai favorabile pentru bănci, astfel încât acestea să fie flexibile cu clienţii care se confruntă cu probleme temporare în contextul înrăutăţirii situaţiei economice", potrivit unui comunicat al băncii centrale.

Simeonov a spus că schimbările vor permite, totodată, condiţii mai uşoare pentru bănci, astfel încât să îşi renegocieze creditele neperformante.

Aproape 80% din cele 30 de bănci comerciale care desfăşoară operaţiuni în Bulgaria sunt deţinute de străini, cele mai mari instituţii de creditare fiind grupul bancar italian UniCredit, banca ungară OTP, National Bank of Greece (NBG) din Grecia şi Raiffeisen din Austria.

Niciuna dintre băncile care derulează operaţiuni în Bulgaria nu au cerut ajutor de la stat până în prezent, iar banca centrală a Bulgariei afirmă că sistemul este sănătos.

Băncile şi-au diminuat semnificativ creditarea din octombrie, în contextul reducerii lichidităţilor de pe piaţa internaţională şi a crizei economice. Datele băncii centrale au arătat că extinderea anuală a creditării s-a temperat la 32,5% în 2008, de la 62,5% în anul anterior.

Creditele neperformante şi restructurate au avansat la 1,34 miliarde leva (872,4 milioane dolari) la sfârşitul lui ianuarie, de la 733 milioane cu un an în urmă, arată datele băncii centrale, iar totalul creditelor a fost de 57,3 miliarde leva la finalul lui ianuarie.

În decembrie, banca centrală a Bulgariei a redus rezervele minime obligatorii ale băncilor pentru depozite la 10% de la 12% şi a înjumătăţit la 5% rezervele pentru depozitele străine.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii