BANCI | Analiza

Austria cere UE un plan de sustinere a bancilor din Europa de Est

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-27 21:02

Austria a lansat marţi o iniţiativă de a crea un pachet de susţinere pentru a stabiliza sectorul bancar din ţările emergente din Europa, solicitând contribuţia altor ţări occidentale şi a Uniunii Europene (UE), relatează Reuters.

Cancelarul Werner Faymann şi ministrul de finanţe Josef Proell au cerut pachete de stabilizare a băncilor în ţările europene emergente şi mai multe fonduri de la Uniunea Europeană, pentru a stopa extinderea crizei creditelor în regiune.

Austria vrea să creeze o alianţă a ţărilor occidentale ale căror bănci deţin cele mai multe dintre instituţiile de creditare din Europa de Est - Austria, Italia, Germania, Belgia şi Franţa -, ca să ofere susţinere pentru aceste măsuri, a precizat Proell, într-un comunicat.

"Vrem să asigurăm stabilitatea economiilor", a spus ministrul austriac de finanţe. "Prin această ofensivă, îi ajutăm pe vecinii noştri, ne ajutăm băncile şi locurile de muncă dependente de investiţiile străine", a adăugat el.

Intrările de capital în Europa de Est s-au diminuat, în condiţiile în care criza financiară mondială a sporit aversiunea de risc a investitorilor şi i-a determinat să renunţe la activele de pe pieţele emergente, astfel încât băncile deţinute de străini au devenit singura sursă de împrumuturi pentru companii şi clienţi.

În acelaşi timp, criza creditelor a făcut mult mai dificil pentru băncile-mamă să strângă bani, deşi cele mai multe dintre ele au fost în mare parte scutite de problemele ce au devastat bilanţurile contabile ale altor bănci din Europa Occidentală.

"Austria va cere o iniţiativă a UE pentru a susţine aceste bănci cu fonduri de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), de la Banca Centrală Europeană (BCE) şi cu fonduri de coeziune ale UE", a spus Faymann.

În Europa de Est, cei mai mari jucători după active sunt UniCredit (Italia), Erste Bank (Austria), Raiffeisen International (Austria), Societe Generale (Franţa) şi KBC (Belgia).

Băncile s-au bucurat de câştiguri în creştere în regiune, pe fondul exploziei creditării, care a înregistrat în ultimii ani rate anuale de creştere de 20-30%, alimentate atât de clienţii persoane fizice, cât şi de companii.

Austria este, de departe, cea mai expusă ţară pe regiune, băncile austriece acordând împrumuturi echivalente cu 70% din produsul intern brut (PIB) al ţării. În România, Erste Bank controlează BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă după active, iar Raiffeisen Bank şi Volksbank sunt în primii zece jucători.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii