BANCI | Ultima Ora

ANPC: Introducerera OUG 50 contribuie la cresterea increderii clientilor in institutiile financiar-bancare si la creearea unui mediu concurential activ

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-06-17 09:45

In data de 16.06.2011, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, reprezentata de secretarul de stat Constantin Cerbulescu, a participat ca invitat special alaturi de Consiliul Creditului de Consum al Asociatiei Societatilor Financiare – ALB Romania, in colaborare cu Asociatia Europeana pentru Drept Bancar si Financiar – Romania si Asociatia Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar la seminarul cu tema „Legislatia aplicabila contractelor de creditare pentru persoanele fizice – prevederi complementare la limita dintre legislatia generala si cea speciala”.

Seminarul a adus in discutie teme de actualitate din legislatia privind contractele de creditare pentru persoane fizice. Reprentantii ANPC au explicat rolul Autoritatii in supravegherea implementarii OUG 50/2010 in Romania si au expus modalitatile de prevenire si sanctionare a abaterilor de la legislatie, se precizeaza intr-un comunicat al ANPC.

In cuvantul de deschidere a lucrarilor seminarului, presedintele ANPC, domnul Constantin Cerbulescu, a apreciat ca dialogul deschis intre Autoritate si mediul financiar-bancar conduce la intelegerea si aplicarea corecta a legislatiei in domeniu, in interesul consumatorilor.

Mesajul presedintelui ANPC, domnul Constantin Cerbulescu:

„Ma bucura faptul ca mediul financiar-bancar manifesta interes pentru cunoasterea cat mai buna a legislatiei in domeniu, contribuind astfel la asigurarea unui climat echilibrat pe piata financiar-bancara, in special pe sectorul contractelor de credit pentru consumatori.

In ultimii 10 ani in lume serviciile financiare s-au bucurat de o expansiune fara precedent. Sute de milioane de oameni au deschis conturi de economii, au facut transferuri electronice si au luat imprumuturi bancare. In majoritatea cazurilor dezvoltarea serviciilor financiare a precedat dezvoltarea legislatiei in domeniul protectiei consumatorilor. Pe masura ce serviciile financiare continua sa-si extinda aria creste si necesitatea de protectie a consumatorilor in domeniul financiar.

Iata ca ne aflam impreuna la un an de la intrarea in vigoare a Ordonantei 50, la a carei finalizare am putea spune ca am contribuit intr-o oarecare masura cu totii. Ordonanta 50 reprezinta un reper in legislatia privind drepturile consumatorilor in domeniul contractelor de credit. Actul normativ reglementeaza aspecte de interes major pentru consumatori reusind, pentru prima data, sa asigure relatii contractuale echitabile intre parti.

Prevederile Ordonantei au avut un impact imediat asupra relatiilor contractuale. Consumatorii au beneficiat, in principal, de drepturi in ceea ce priveste rambursarea anticipata, comisioanele percepute pe parcursul derularii contractului de credit au fost limitate, s-a interzis introducerea unor noi comisioane si majorarea celor existente. Implicit, respectarea acestor masuri contribuie la cresterea increderii clientilor in institutiile financiar-bancare si la creearea unui mediu concurential activ.

Consider ca astfel de evenimente sunt benefice si conduc la dezvoltarea dialogului intre ANPC si mediul financiar-bancar. Intelegerea corecta a legislatiei este esentiala la aplicarea acesteia, si sper ca dezbaterile seminarului sa fie constructive si sa determine organizarea unor astfel de intalniri si in viitor”.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățește rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 și îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) și rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii