BANCI | Analiza

Analistii estimeaza o inflatie mare si in octombrie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2007-11-11 16:03

Analistii estimează că preturile au avut o crestere anuală cuprinsă între 6,6% si 6,85% la finalul lunii octombrie, ca urmare a presiunilor inflationiste cauzate de secetă si scumpirea petrolului pe pietele internationale, fapt care poate atrage si o inflatie peste estimările BNR la finalul lui 2007.

Economistul sef al Raiffeisen Bank România, Ionut Dumitru, estimează o inflatie de 0,9% în octombrie fată de luna precedentă. "Rata anuală a inflatiei o vedem la 6,8% fată de octombrie 2006. Principalii factori care au contribuit la această urcare în octombrie ar trebui să fie scumpirea alimentelor, a gazului si a energiei termice. Seceta prelungită din timpul verii va sustine noi cresteri ale preturilor alimentelor până la sfârsitul acestui an, chiar si în primele luni din 2008", a explicat Dumitru, pentru NewsIn. Acesta se asteaptă la o temperare a inflatiei în noiembrie si decembrie fată de a zecea lună a acestui an, ca urmare a efectului de bază.

"Perspectivele de inflatie pentru prima jumătate a anului viitor sunt de asemenea negative. Credem că rata anuală a inflatiei va depăsi din nou nivelul de 6% în prima jumătate a lui 2008. În consecintă, majorarea recentă a ratei dobânzii de politică monetară are scopul de a limita deteriorarea estimărilor pentru inflatie, în conditiile defavorabile prevăzute. Considerăm că sunt posibile noi majorări ale dobânzilor si că singurul lucru care poate face banca centrală să mentină nivelul actual ar fi o întărire a leului", a mai spus Dumitru. Analistul Raiffeisen a precizat că presiunile de apreciere a monedei nationale nu vor fi prea puternice în perioada următoare din cauza dezechilibrelor externe mari, precum deficitul de cont curent. Dumitru a adăugat că nu exclude o nouă majorare a ratei dobânzii de politică monetară la întâlnirea consiliului de administratie al Băncii Nationale a României (BNR) de pe 7 ianuarie 2008.

Lucian Anghel, economistul sef al Băncii Comerciale Române (BCR) este de părere că inflatia în octombrie a ajuns la 0,9-1% si că rata anuală a inflatiei a fost de aproximativ 6,7%, pe fondul scumpirii alimentelor si socurilor externe, precum cresterea pretului petrolului. "În noiembrie si decembrie ar trebui să asistăm la o coborâre către 5,7%, însă numai dacă leul se va aprecia usor către 3,3 lei/euro către sfârsitul anului", a mai spus Anghel, pentru NewsIn.

Pentru 2008, el apreciază inflatia la 4,6% si consideră că există sanse ca inflatia să rămână în culoarul tintit de BNR în conditiile unui an agricol normal si dacă socurile externe nu se intensifică.

Anghel consideră că accentuarea inflatiei în acest an se înscrie în tendinta statelor din regiune, în care preturile au cunoscut de asemenea cresteri semnificative în primul an după aderarea la Uniunea Europeană. "Nu e un mare dezavantaj că am ratat tinta de inflatie în 2007. Polonia, Ungaria, Slovacia au înregistrat un fenomen similar în 2004, când, după trei ani consecutivi de temperare a inflatiei au avut parte de o inversare a tendintei. Important este să revenim pe o pantă descendentă în 2008, iar BNR va avea un rol extrem de important. Economistul sef al BCR estimează că inflatia va începe să se redreseze spre sfârsitul celui de-al doilea trimestru al anului viitor, dar că o temperare clară se va observa abia în trimestrul al treilea.

Economistul sef al ING Bank România, Florin Cîtu, prognozează un nivel de al inflatiei de 0,7% în octombrie fată de septembrie 2007 si o rată anuală a inflatiei de 6,6%. Până la sfârsitul anului, Cîtu consideră că inflatia va ajunge la 5,8% în decembrie 2007 si la 4,8% la sfârsitul anului vitor. "Desi nu excludem o nouă majorare a dobânzilor în 2008, este posibil ca BNR să nu mai intervină pentru a nu risca să afecteze cresterea economică, deci va fi timidă în aplicarea unor măsuri mai drastice", a declarat Anghel.

Analistul băncii Unicredit România, Rozalia Pal, estimează inflatia anuală la 6,7% în octombrie si la 5,9% la sfârsitul anului, cu o accentuare de 0,8% în octombrie fată de septembrie 2007. De asemenea, Pal estimează o usoară întărire a leului către 3,32 lei/euro la sfârsitul acestui an, însă avertizează că asupra monedei nationale vor exista atât presiuni de depreciere, cât si de apreciere.

"Sunt doi facori principali de influentă care au actionat în ultima perioadă, respectiv scăderea perspectivei de rating de către Standard&Poor’s si accentuarea recentă a inflatiei, care au transmis un mesaj negativ investitorilor. Pe de altă parte, majorarea dobânzilor ar avea un efect de apreciere a leului în sensul atragerii investitiilor de portofoliu. La sfîrsitul anului, vom observa si o amplificare a efectului dinspre intrările de capital, datorită transferurilor de bani de la românii din străinătate", a mai spus Pal. Economistul a explicat că există posibilitatea ca dobânda de politică monetară să urce până la 8% în prima jumătate a anului viitor, miscare urmată de un regres către nivelul actual la sfârsitul lui 2008.

Economistul sef al Alpha Bank România, Ella Kallai, consideră că inflatia va depăsi usor, la sfârsitul acestui an, estimările revizuite de 5,7% ale BNR, pe fondul cresterii preturilor volatile si pentru energie.

"Estimăm inflatia la sfârsit de an la 5,8%, ceea ce înseamnă un nivel cumulat pe trimestrul al patrulea de 1,8% si o medie lunară pe următoarele trei luni de 0,6%. Calculele noastre se bazează pe respectarea scenariului privind evolutia preturilor energetice mentionat în raportul de inflatie din noiembrie 2007 si pe o crestere mai rapidă a preturilor volatile în ultimul trimestru din 2007 fată de trimestrul al patrulea din 2006", a explicat Kallai.

Aceasta prevede pentru sfârsitul anului un curs de schimb cuprins între 3,37 si 3,41 lei/euro, cu probabilitate mai mare pentru limita inferioară a intervalului, cu mentiunea că "deprecierea leului este probabilă dacă deficitul balantei comerciale în trimestrul al patrulea creste peste asteptări".

Economistul sef al Alpha Bank România consideră că, pentru calmarea cresterii preturilor este nevoie "de o productie agricolă bună, atât în lume, cât si în România, ceea ce poate să se întâmple sau nu". "Totusi, probabilitatea a doi ani consecutivi de rău augur pentru agricultura din majoritatea tărilor furnizoare de produse agricole este mică", a mai spus Kallai.

Kallai consideră că inflatia va ajunge, în decembrie 2008, la marginea superioară a intervalului tintă, de 4,8%. Printre cauzele de crestere a preturilor în anul viitor ar putea fi măsurile de stimulare a cererii, 2008 fiind un an electoral, mai consideră Kallai, adăugând că bătălia cu acestea din urmă îi revine politicii monetare.

Indicele preturilor de consum a urcat în luna septembrie cu 1,08% fată de luna anterioară a acestui an, iar inflatia anuală a ajuns la nivelul de 6,03%, mai ales pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare si serviciilor.

Banca centrală a anuntat, pe 5 octombrie, în raportul trimestrial asupra inflatiei că si-a modificat în sens negativ estimările asupra inflatiei anuale, respectiv de la 3,9% la 5,7% pentru finalul anului 2007 si până la 4,3% pentru decembrie 2008.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim Împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii