BANCI | Analiza

Agentia Moody's: ratingul Romaniei nu poate fi majorat din cauza cresterii economice anemice si riscurilor la socurile externe

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-10-20 12:59

Agentia de rating Moody's apreciaza ca majorarea ratingului Romaniei este impiedicata de cresterea economica anemica si de vulnerabilitatea la socurile financiare externe, in ciuda imbunatatirii indicatorilor macroeconomici.

Moody's, alaturi de Fitch, a mentinut ratingul Romaniei in categoria investment grade, spre deosebire de Standard&Poor's, care in 2008, dupa criza financiara, a degratat Romania in categoria “junk” a statelor nerecomandate pentru investitii (investitii speculative).

Investitiile straine directe s-au prabusit in ultimii 5 ani de criza si continua sa ramana la valori reduse si in prezent.

Indicatorii macroeconomici ai Romaniei s-au imbunatatit substantial in ultima perioada, datorita acordului cu FMI si UE, dar cu toate acestea cresterea economica ramane fragila, din cauza nivelului redus de investitii, iar riscurile fata de socurile externe raman ridicate, din cauza expunerii mari fata de economiile europene si dependenta de finantarile externe.

In acest context, agentiile de rating nu au imbunatatit calificativele Romaniei ci doar le-au confirmat, pe parcursul acestui an.

Astfel, Fitch a confirmat in septembrie ratingurile României pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală la BBB -, respectiv BBB, perspectiva asociată pentru ambele ratinguri fiind una stabilă. BBB - este primul rating din categoria calificativelor care plasează un stat în rândul ţărilor cu risc scăzut pentru investiţii (investment grade).

Anterior, in luna mai, agentia Standard & Poor's a confirmat ratingurile atribuite României pentru datoriile pe termen lung şi scurt la BB plus/B, cu perspectiva stabilă. Ratingul BB plus acordat de S&P este primul din categoria investiţiilor speculative (junk). Standard&Poor's a scos România din categoria statelor cu risc scăzut de investiţii (investment grade) în 2008.

Cresterea economica slaba ar putea afecta tintele fiscale din 2013 si 2014

Moody's apreciază că România a reuşit o consolidare fiscală semnificativă în ultimii doi ani, în pofida volatilităţii politice şi ratei mai slabe de creştere economică. Agenţia evocă deficitul bugetar de anul trecut, redus la 2,9% di PIB, şi excedentul de cont curent înregistrat în prima jumătate a acestui an pe fondul revenirii exporturilor într-o perioadă de cerere internă slabă, cu inflaţia în proces de încetinire.

"Cu toate acestea, creşterea economică încă slabă ar putea tempera creşterea veniturilor guvernului, generând dificultăţi în ceea ce priveşte ţintele fiscale pentru 2013 şi 2014", apreciaza agenţia de rating, intr-un comunicat.

Un alt factor care limitează calificativul României este expunerea la volatilitatea piețelor financiare globale, din cauza dependenței de finanțarea externă atât pentru acoperirea necesităților de finanțare ale Guvernului cât și în sectorul privat, consideră Moody's. 

Această vulnerabilitate este redusă de capacitatea României de a beneficia de sprijinul financiar al UE, Băncii Mondiale și FMI.

Moody's ar lua în calcul îmbunătăţirea perspectivei ratingului României la stabilă dacă procesul de consolidare fiscală va continua, creşterea economică va accelera în mod sustenabil, şi "trendurile actuale în ceea ce priveşte calitatea activelor băncilor şi evoluţia creditării s-ar inversa", se spune în comunicat.

Pe de altă parte, ratingul ar putea fi afectat în sens negativ dacă performanţele în ceea ce priveşte consolidarea fiscală şi contul curent ar fi inversate, sau dacă România ar traversa o perioadă prelungită de încetinire a creşterii economice din cauza scăderii competitivităţii.

Raportul Moody's reprezintă o analiză destinată investitorilor şi nu constituie o acţiune asupra ratingului României.

Cresterea PIB-ului Romaniei, mai redus decat al altor tari din afara regiunii cu rating similar

Revenirea economiei românești ar putea fi moderată, pe termen scurt, de expunerea pe Europa iar în 2014 creșterea PIB va rămâne mai mică decât cea a altor economii cu rating similar din afara regiunii, apreciază Moody's in raport.

Pe termen mediu, însă, integrarea României cu economiile mai dezvoltate din Europa ar putea genera creșteri ale veniturilor și productivității.

Potrivit celei mai recente ediții a raportului World Economic Outlook, Fondul Monetar Internațional estimează că în acest an România va înregistra o creștere economică de 2%, urmată de un avans de 2,2% în 2014.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii