BANCI | Analiza

Agentia de rating Moody's imbunatateste perspectiva de majorare a ratingului Romaniei de la negativa la stabila, la fel ca Fitch. Standard&Poors inca ne mentine in categoria junk

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-04-26 13:38

Agentia de rating Moody's a anuntat ca mentine ratingul Romaniei la Baa3, cea mai redusa nota pe scara categoriei recomandata investitorilor (investment grade), insa a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului de la negativa la stabila, datorita soliditatii indicatorilor macroeconomici si a imbunatatirii situatiei din economia zonei euro. Agentia inrautatise perspectiva de rating a tarii noastre in 2012, cand a fost modificata de la stabila la negativa, din cauza crizei din zona euro.

În acelasi timp, Moody's a mentinut ratingul obligatiunilor guvernamentale ale Romaniei la Baa3/P-3. Ratingurile pentru obligațiunile Romaniei in lei și a depozitelor bancare, precum si ale finantarilor in valuta pe termen lung rămân la A3, in timp ce ratingul depozitelor bancare in valuta pe termen lung rămâne la Baa3. Datoria în valută pe termen scurt și depozitele au ratingurile P-2 și respectiv P-3.

Decizia este importanta, intrucat vine intr-un an electoral, in care politicienii sunt tentati sa cheltuie mai mult decat trebuie si sa strice indicatorii macro-economici.

Moody's isi aliniaza astfel ratingul cu cel al altei agentii, Fitch, care noteaza Romania cu BBB-, tot ultima nota pe scara investment grade, perspectiva fiind, de asemenea, stabila.

Problema este ca a treia mare agentie de raging, Standard&Poors (S&P) mentine Romania in categoria „junk”, nerecomandata investitorilor, calificativul fiind BB+.

Insa atat reprezentantii guvernului cat si economistii bancilor se astepta ca S&P sa imbunatateasca ratingul Romaniei si sa-l aduca in categoria investment grade, decizia agentiei de rating americane urmand a fi luata la mijlocul lunii mai.

Iata motivele pentru care Moody's a imbunatatit perspectiva ratingului de tara, conform comunicatului agentiei:

„Factorii cheie privind schimbarea perspectivei ratingului sunt urmatorii:

1. Așteptările că va continua procesul de îmbunătățire a indicatorilor macro-economici ai României din 2013

2. Reducerea riscurilor de creștere economica a României și a perspectivelor de finanțare externă, ca urmare a redresării din zona euro cu care România are legături puternice .

Justificarea schimbarii perspectivei din negativă in stabilă

1. Primul motiv: îmbunătățirea parametrilor fiscali si de cont curent ai României

Crizele financiare din zona euro și la nivel mondial au dus la o deteriorare substanțială a finanțelor publice ale României, cu deficite bugetare în creștere la o medie de 7,1 % din PIB între 2009 și 2011 (fata de o medie de 2,1% in 2005-07), iar ponderile datoriei publice aproape dublându-se la 23,6 % din PIB în 2009 (2008: 13,4 %).

Cu toate acestea, în ciuda unei perspective slabe de creștere și mai multe schimbări în guvern, deficitul fiscal a fost redus la 3% din PIB la sfârșitul anului 2012 și 2,3% din PIB în 2013, pentru a satisface condițiile din acordul cu FMI și UE. Moody's se așteaptă ca această reducere sa contribuie la o stabilizare a indicatorilor datoriei guvernamentale, ceea ce stă la baza revenirii ratingului la o perspectivă stabilă.

Consolidarea fiscală a avut loc in paralel cu o îmbunătățire a altor indicatori macroeconomici. Inflația a scăzut la 1,6 % la sfârșitul anului 2013, de la 5 % la sfârșitul anului 2012, ceea ce probabil a contribuit la cresterea competitivitatii economice. Creșterea exporturilor a accelerat, în timp ce importurile au rămas la un nivel redus, rezultând într-o reducere a deficitului de cont curent la 1,1 % din PIB în 2013, fata de 4,4 % din PIB în 2012, diminuand astfel nevoile de finanțare externă ale țării. Deși datoria externă a României rămâne ridicata, reducerea semnificativa a deficitului de cont curent - de la o medie de 10,5% în ultimii cinci ani înainte de criză - a redus ritmul de creștere a datoriei externe, acesta fiind un alt factor de schimbare a perspectivei ratingului in stabilă.

2. Al doilea motiv de schimbare a perspectivei ratingului: riscuri mai mici pentru creșterea economica și pentru balanța de plăți din zona euro

Perspectivele incerte ale economiei și sistemului financiar din zona euro a fost un factor cheie al deciziei Moody's de a atribui Romaniei o perspectivă negativă de rating în 2012, pentru ca aproximativ 50 % din exporturile românești sunt destinate țărilor din zona euro iar majoritatea băncilor românești sunt deținute de grupuri bancare din țările zonei euro.

De asemenea, nevoile ridicate de finanțare externă ale României au expus tara la o contagiune de la volatilitatea financiară provocata de evoluțiile din zona euro.

Acum insa, riscurile financiare legate de zona euro se atenuează. În plus, revenirea soliditatii partenerilor comerciali ai Romaniei si a investitorilor este demonstrata de îmbunătățirea indicatorilor privind balanta de plăți și de creșterea bazată pe export din 2013.

Pe termen mediu, Moody's se așteaptă ca România să continue pe calea convergenței veniturilor cu cele ale partenerilor comerciali mai bogati din UE, convergenta susținută de salarii competitive și de măsuri pe viitor pentru a spori productivitatea și mediul operational. Aceste evoluții justifica o perspectivă stabilă a ratingului tarii.

Ce ar putea determina schimbarea ratingului Romaniei in sus sau in jos

Majorarea ratingului de tara al Romaniei ar putea proveni dintr-o combinație a următoarelor evenimente:

1. O accelerare pronunțată în creșterea PIB-ului, care sa para durabilă pe termen mediu, fără o creștere a dezechilibrelor macroeconomice;

2. O îmbunătățire a nivelului datoriei externe și a indicatorilor privind serviciul datoriei externe la niveluri apropiate sau mai mari decât cele ale țărilor vecine;

3. Riscuri de finantare a datoriei publice mai mici, datorita schimbărilor in structura maturitatii și monedei datoriei publice, precum și a dependenței de finanțarea straina;

4. O mai mare eficiență în sectorul de stat.

Pe de altă parte, presiunile asupra reducerii ratingului ar putea apărea în urmatoarele cazuri:

1. O inversare în recenta consolidare fiscală, astfel încât povara datoriei guvernului sa creasca în mod semnificativ;

2. O scădere a competitivității, care sa reduca perspectivele de creștere economica pe termen mediu;

3. O înrăutățire a indicatorilor balanței de plăți.

Principalii indicatori macroeconomici ai Romaniei

- PIB-ul pe cap de locuitor (PPP, US $ ): 13179 (2013) (cunoscut si sub numele de venit pe cap de locuitor)

- Creșterea reala a PIB-ului (variație %): 3.5 % (2013) (cunoscut si sub numele de creștere a PIB)

- Rata inflației (IPC, modificarea % dec / dec ): 1,6 % (2013)

- Soldul fiscal guvernamental / PIB: -2,3% (2013) (cunoscut sub numele de deficit bugetar)

- Soldul contului curent / PIB: -1.1 % (2013) (cunoscut sub numele de deficit extern)

- Datoria externă / PIB: 70,1 % (2013)

- Nivel de dezvoltare economică: nivel moderat de rezistență economica

- Istoria falimentului: cel puțin un eveniment de default (pe obligațiuni și / sau împrumuturi) a fost înregistrat din 1983.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii