BANCI | Ultima Ora

12 banci au depus oferte pentru programul "Prima Casa"

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-25 18:03

Premierul Emil Boc a declarat că, până joi după-amiază, 12 bănci au depus oferte pentru programul guvernamental "Prima Casă", în valoare totală de 814 milioane euro, în condiţiile în care termenul de depunere expiră la finalul zilei, iar dobânzile se încadrează în limitele impuse de guvern.

"Astăzi (joi, n.r.) expiră termenul până la care băncile pot trimite oferte pentru a se înscrie în programul guvernului "Prima Casă". Până la această oră, au depus oferte 12 bănci, în valoare de 814 milioane de euro. Toate ofertele se încadrează în coordonatele stabilite de către guvern, adică în acele limite maximale de dobândă pe care noi le-am pus cu diverse soluţii, care încă nu pot fi cunoscute, întrucât termenul de depunere nu a expirat", a spus Boc.

El a explicat că vineri, după încheierea termenului de depunere a ofertelor, guvernul va putea preciza câte bănci au depus oferte şi care este valoarea acestora.

Preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Aurel Şaramet, a spus că până joi dimineaţă depuseseră oferte Banca Transilvania, Volksbank, Raiffeisen Bank, Millennium Bank, Leumi, BRD-SocGen şi ATE Bank, în timp ce Alpha Bank, Banca Românească, CEC Bank şi BCR anunţaseră că vor trimite ofertele pentru "Prima Casă " până la sfârşitul acestei zile.

De asemenea, Bancpost, Piraeus şi Unicredit Ţiriac Bank au anunţat că au depus oferte pentru programul guvernamental.

Guvernul are la dispoziţie un fond de un miliard de euro pentru garantarea creditelor ipotecare din programul Prima Casă.

Persoanele interesate de contractarea unui astfel de credit vor trebui să achite un avans de 5% din preţul de achiziţie, dacă acesta este de cel mult 60.000 euro. Persoanele care doresc să ia un credit de peste 60.000 euro, vor trebui să plătească un avans de 3.000 euro plus diferenţa dintre valoarea de achiziţie a locuinţei şi 60.000 euro.

Premierul Emil Boc explica la finalul şedinţei de guvern din 14 iunie că băncile care dau credite ipotecare prin programul Prima Casă pot aplica o marjă de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la 3 luni în cazul împrumuturilor în euro, respectiv o marjă de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la 3 luni la creditele în lei.

O altă condiţie pe care trebuie să o îndeplinească băncile care vor să participe la programul Prima Casă este să aibă "acoperire teritorială la nivel naţional şi judeţean", a mai spus Boc.

Plata garanţiei ar urma să fie dată în termen de 15 zile calendaristice de la data primirii cererii de plată de către Fondul Naţional de Garantare de la bancă, iar sumele garantate vor fi plătite de către Ministerul Finanţelor Publice din bugetul de stat. "Executarea se face de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în caz că timp de 90 de zile nu poate plăti", preciza ministrul de finanţe, Gheorghe Pogea.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii