BANCI | Lege plafonare dobanzi credite

Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-03-26 14:03

Legea de plafonare a dobanzilor la credite (Proiectul de Lege pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar - PLx 84/2018) va fi discutata marti, 27 martie, in comisiile reunite de buget-finante si juridica din Camera Deputatilor, in vederea raportului final, inainte de a fi pusa pe ordinea de zi a Parlamentului pentru votul final.

Guvernul inca nu si-a exprimat o pozitie oficiala fata de acest proiect  de lege, iar BNR a publicat doar un documentar intitulat „Abordările diferite în statele membre UE privind controlul ratelor dobânzii”. (vezi aici detalii)

Nici Consiliul Concurentei, care ar trebui sa aiba primul cuvant in aceasta chestiune, nu si-a anuntat pozitia fata de acest proiect de lege. (vezi aici detalii)

Datoriile preluate de firmele de recuperare ar putea fi plafonate la dublul valorii de cumparare

In aceeasi sedinta se va da raportul si la legea de plafonare a datoriilor preluate de la banci si IFN-uri de firmele de recuperare la maxim de doua ori peste pretul la care au fost cumparate. (vezi aici proiectul)

De exemplu, daca un credit de 10.000 de lei a fost cesionat de o banca la un pret de 1.000 de lei (adica 10% din valoarea creditului, acesta fiind pretul mediu al pietei, conform BNR), firma de recuperare va mai putea cere de la datornic cel mult 2.000 de lei, fara alte costuri suplimentare.

Vanzarea creditelor neperformante catre firmele de recuperare creante a fost criticata anul trecut atat de BNR, cat si de Ministerul Finantelor.

 “În ultimii doi ani, băncile au vândut portofolii substanțiale de NPL ale populației și firmelor la prețuri foarte scăzute, situate, în medie între 8,5% și 10% din valoarea nominală a creditelor, astfel ca se justifică analiza ANAF din perspectiva legalității eventualelor optimizări fiscale efectuate în cadrul acestor operațiuni”, conform prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. (vezi aici detalii)

Iar fostul ministru al Finantelor, Ionut Misa, a acuzat bancile ca au facut optimizari fiscale prin vanzarea creditelor neperformante: "au vândut un pachet de 100 milioane de euro unei companii, cu 5-7 milioane euro. Diferența de 95-93 milioane euro ar reprezenta cheltuială deductibilă. Au fost pierderi, asta înseamnă că și-a diminuat profitul", a declarat Misa. (vezi aici detalii)

ACTUALIZARE

Dezbaterea din comisiile reunite a fost amanata pentru saptamana vitoare, proiectele de lege fiind prezentate doar in comisia juridica de initiatorul acestora, senatorul Daniel Zamfir.

Intre timp urmeaza ca BNR sa trimita comisiilor punctul sau de vedere cu privire la proiectele de lege.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Lege plafonare dobanzi credite



Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)

Proiectele de lege privind plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de la banci si IFN-uri de firmele de recuperare se discuta astazi in Comisia Economica a Camerei Deputatilor, in vederea emiterii unui aviz pentru elaborarea raportului final, care va fi elaborat de detalii

Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor

Proiectul de lege privind plafonarea dobanzilor la credite, initiat de senatorul PNL Daniel Zamfir, prietenul avocatului Gheorge Piperea, implicat in numeroase procese impotriva bancilor, nu a fost inclus pe ordinea de zi a sedintei de miercuri, 4 aprilie, a comisiei pentru buget, finante si detalii

Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!

“Numai bou-i consecvent!” a raspus senatorul PNL Daniel Zamfir la intrebarea daca e dispus sa negocieze cu bancile si IFN-urile alte plafoane pentru dobanzile la credite fata de nivelurile de 18% la creditele de consum si de 2,5 ori peste dobanda BNR la creditele ipotecare, propuse detalii

Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)

Legea de plafonare a dobanzilor la credite (Proiectul de Lege pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar detalii

 



 

Ultimele Comentarii